ILPP2/443-530/11-2/AD - Stawka podatku VAT dla dostawy towarów sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.13.13.

Pisma urzędowe
Status:  Nieoceniane

Pismo z dnia 8 czerwca 2011 r. Izba Skarbowa w Poznaniu ILPP2/443-530/11-2/AD Stawka podatku VAT dla dostawy towarów sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.13.13.

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (tekst jedn. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 z późn. zm.) oraz § 2 i § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 10 lutego 2011 r. (data wpływu do Izby Skarbowej w Poznaniu 11 marca 2011 r., data wpływu do Biura KIP w Lesznie 16 marca 2011 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla dostawy towarów sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.13.13 - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 11 marca 2011 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla dostawy towarów sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.13.13.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca jest podatnikiem prowadzącym działalność gospodarczą, produkcyjną, w ramach której produkuje i sprzedaje gotowe wyroby dla firm prowadzących działalność w zakresie usług gastronomicznych świadczonych w ramach sprzedaży z kontenerów, zlokalizowanych przy sieciach handlowych. Przedmiotem sprzedaży są zestawy w postaci:

* Kurczak rożnowy - tuszka kurczaka oczyszczona, przyprawiona kompozycją przypraw, soli, czosnku, zapakowana do transportu o terminie przydatności do spożycia nie przekraczającym 4-5 dni;

* Skrzydełka - skrzydełka z kurczaka oczyszczone, przyprawione kompozycją przypraw, soli, zapakowane do transportu, o terminie przydatności do spożycia nie przekraczającym 4-5 dni;

* Udko - udko kurczaka oczyszczone, przyprawione kompozycją przypraw, soli, zapakowane do transportu o terminie przydatności do spożycia nie przekraczającym 4-5 dni;

* Mięso gyros - mięso kurczaka, przyprawione kompozycją przypraw, soli, czosnku, zakonserwowane solanką, zapakowane do transportu o terminie przydatności do spożycia nie przekraczającym 4-5 dni;

* Polędwiczka - mięso kurczaka przyprawione kompozycją przypraw, soli, zapanierowane, zapakowane do transportu o terminie przydatności do spożycia nie przekraczającym 4-5 dni.

Powyższe zestawy są produkowane i przygotowywane z mięsa o bardzo krótkim czasie trwałości do spożycia wynoszącym około 7 dni od daty uboju, przy czym czas uboju to około 1 dzień, czas przygotowania mięsa do sprzedaży - 1 dzień, zatem w chwili sprzedaży termin przydatności do spożycia wynosi około 4 -5 dni.

W związku z powyższym zadano następujące pytanie.

Czy w przypadku sprzedaży tzw. zestawu mięsa i podrobów określonych w załączniku Nr 10 do ustawy VAT - PKWiU 10.13.13 prawidłowym jest stosowanie stawki 5% VAT.

Zdaniem Wnioskodawcy, w sytuacji sprzedaży opisanych zestawów z mięsa i podrobów w postaci:

* Kurczak rożnowy - tuszka kurczaka oczyszczona, przyprawiona kompozycją przypraw, soli, czosnku, zapakowana do transportu o terminie przydatności do spożycia nie przekraczającym 4-5 dni;

* Skrzydełka - skrzydełka z kurczaka oczyszczone, przyprawione kompozycją przypraw, soli, zapakowane do transportu, o terminie przydatności do spożycia nie przekraczającym 4-5 dni;

* Udko - udko kurczaka oczyszczone, przyprawione kompozycją przypraw, soli zapakowane do transportu, o terminie przydatności do spożycia nie przekraczającym 4 -5 dni;

* Mięso gyros - mięso kurczaka, przyprawione kompozycją przypraw soli, czosnku, zakonserwowane solanką, zapakowane do transportu o terminie przydatności do spożycia nie przekraczającym 4-5 dni;

* Polędwiczka - mięso kurczaka, przyprawione kompozycją przypraw, soli, zapanierowane, zapakowane do transportu o terminie przydatności do spożycia nie przekraczającym 4-5 dni

prawidłowym działaniem jest zastosowanie 5% stawki podatku VAT. Powyższe wynika wprost z art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług oraz załącznika nr 10 gdzie wskazano, że zgodnie z PKWiU 10.13.13 w przypadku takiego towaru jak "Pozostałe mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone, z wyłączeniem mięsa ze świń i bydła; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów" właściwą stawką podatku VAT jest stawka 5%.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego uznaje się za prawidłowe.

Zgodnie z dyspozycją art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, opodatkowaniu ww. podatkiem podlega odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.

Stosownie do treści art. 5a ustawy, towary lub usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne.

Na mocy art. 7 ust. 1 ustawy, przez dostawę towarów, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel (...).

W myśl art. 2 pkt 6 ustawy, przez towary rozumie się rzeczy oraz ich części, a także wszelkie postacie energii.

Od dnia 1 stycznia 2011 r. na potrzeby podatku od towarów i usług stosuje się Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 z późn. zm.).

W ww. klasyfikacji pod symbolem 10.13.13.0 mieszczą się "Pozostałe mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone, z wyłączeniem mięsa ze świń i bydła; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów".

Podstawowa stawka podatku, zgodnie z art. 41 ust. 1 ustawy, wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.

Ponadto ustawodawca przewidział obniżone stawki podatku oraz zwolnienia od podatku VAT dla dostaw niektórych towarów i świadczenia niektórych usług oraz określił warunki stosowania obniżonych stawek i zwolnień.

W myśl art. 41 ust. 2 ustawy, dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.

Wskazać jednak należy, iż zgodnie z art. 146a ustawy, w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r., z zastrzeżeniem art. 146f:

* stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 1 i 13, art. 109 ust. 2 i art. 110, wynosi 23%;

* stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz tytule załącznika nr 3 do ustawy, wynosi 8% (...).

Ponadto, w myśl obowiązującego od dnia 1 stycznia 2011 r. art. 41 ust. 2a ustawy, dla towarów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy stawka podatku wynosi 5%.

W załączniku nr 3 zawierającym wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką podatku w wysokości 8%, ustawodawca zawarł w poz. 24 załącznika produkty objęte symbolem PKWiU ex 10.1 o nazwie "mięso i wyroby z mięsa, zakonserwowane, z wyłączeniem:

1.

tłuszczów technicznych;

2.

produktów ubocznych garbarń;

3.

skór i skórek niejadalnych;

4.

piór, puchu, pierza i skórek ptaków.

Zgodnie z pkt 1) objaśnień do załącznika nr 3, wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i usług zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik.

Przez PKWiU ex - zgodnie z art. 2 pkt 30 ustawy - rozumie się zakres wyrobów lub usług węższy niż określony w danym grupowaniu Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług.

Umieszczenie tego dopisku przy konkretnym symbolu statystycznym ma na celu zawężenie stosowania zwolnienia lub obniżonej stawki podatku VAT tylko do towarów należących do wymienionego grupowania statystycznego, spełniającego określone warunki sprecyzowane przez ustawodawcę w rubryce "Towar (grupa towarów)". Zatem, wynikająca z konkretnego załącznika stawka VAT lub zwolnienie dotyczy wyłącznie danego wyrobu z danego grupowania.

W związku z powyższym, istotnym w przedmiotowej sprawie jest właściwe zaklasyfikowanie według PKWiU produkowanych i sprzedawanych przez Wnioskodawcę wyrobów.

Ze złożonego wniosku wynika, że Wnioskodawca prowadzi produkcję i sprzedaż zestawów mięsa i podrobów, które zaklasyfikował do grupowania PKWiU 10.13.13.

W załączniku nr 10 stanowiącym "Wykaz towarów opodatkowanych stawką podatku w wysokości 5%", ustawodawca w poz. 17 ponownie wymienia grupę o symbolu PKWiU ex 10.1 "mięso i wyroby z mięsa, zakonserwowane, z wyłączeniem:

1.

tłuszczów technicznych,

2.

produktów ubocznych garbarń,

3.

skór i skórek niejadalnych,

4.

piór, puchu, pierza i skórek ptaków,

5.

wełny szarpanej.

Reasumując, z uwagi na fakt, że z przedstawionego stanu faktycznego wynika, iż Wnioskodawca jest dostawcą produktów sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.13.13 - ich dostawa jest opodatkowana 5% stawką podatku od towarów i usług, zgodnie z poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług.

Jednocześnie podkreślić należy, że analiza prawidłowości dokonanej przez Wnioskodawcę we wniosku klasyfikacji towarów do właściwego grupowania statystycznego, nie mieści się w ramach określonych przepisem art. 14b § 1 ustawy - Ordynacja podatkowa (tekst jedn. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 z późn. zm.). Minister Finansów nie jest uprawniony do zajmowania stanowiska w zakresie prawidłowości przyporządkowania formalnego towarów i usług do grupowania klasyfikacyjnego, w związku z czym niniejszej odpowiedzi udzielono wyłącznie w oparciu o grupowanie wskazane w złożonym wniosku. Zgodnie bowiem z Komunikatem Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 r. w sprawie trybu udzielania informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych (Dz. Urz. GUS Nr 1 poz. 11) zasadą jest, że zainteresowany podmiot sam klasyfikuje prowadzoną działalność, swoje produkty (wyroby i usługi), towary, środki trwałe i obiekty budowlane według zasad określonych w poszczególnych klasyfikacjach i nomenklaturach, wprowadzonych rozporządzeniami Rady Ministrów lub stosowanych bezpośrednio na podstawie przepisów Wspólnoty Europejskiej i to jego obciążają ewentualne negatywne konsekwencje z tytułu błędnego zaklasyfikowania towarów i usług.

Interpretacja dotyczy zaistniałego stanu faktycznego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia zdarzenia w przedstawionym stanie faktycznym.

Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu ul. Św. Mikołaja 78/79, 50-126 Wrocław, po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu - do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - Dz. U. Nr 153, poz. 1270 z późn. zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach - art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Poznaniu, Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Lesznie, ul. Dekana 6, 64-100 Leszno.

Opublikowano: http://sip.mf.gov.pl