302000-PA-9103-27/04 - Opodatkowanie podatkiem akcyzowym zapasów aromatów spożywczych nabytych przed dniem 1 maja 2004 r., nie podlegających wcześniej opodatkowaniu akcyzą.

Pisma urzędowe
Status:  Aktualne

Pismo z dnia 27 września 2004 r. Urząd Celny w Lublinie 302000-PA-9103-27/04 Opodatkowanie podatkiem akcyzowym zapasów aromatów spożywczych nabytych przed dniem 1 maja 2004 r., nie podlegających wcześniej opodatkowaniu akcyzą.

Według stanu prawnego obowiązującego przed dniem 1 maja 2004r. w przypadku importu towarów objętych kodem PCN 330210 (PKWiU 24.63.10) - mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (łącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle; inne preparaty oparte na substancjach zapachowych, stosowane do wytwarzania napojów; w rodzaju stosowanych w przemyśle spożywczym i w przemyśle napojów; o zawartości alkoholu etylowego (spirytus) większej niż 1,2% obj. (aromaty spożywcze) - podlegały akcyzie wg najwyższej stawki - określonej w poz. 17 zał. nr 3 do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 23 grudnia 2003r. w sprawie podatku akcyzowego (Dz. U. Nr 221, poz. 2196) - od 1 hl spirytusu 100% vol zawartego w produkcie.

Równocześnie, zgodnie z poz. 5 pkt 4 zał. nr 2 do ww. rozporządzenia, spirytus rektyfikowany zwykły, wyborowy i luksusowy - PKWiU 15.92.11 - 00.21; 15.92.11 - 00.22; 15.92.11 - 00.23 do produkcji aromatów spożywczych tj. przeznaczonych do innych celów niż wymienione w poz. 5 pkt 1-3 cyt. rozporządzenia (do produkcji artykułów nie przeznaczonych do spożycia, jeżeli nie może być stosowany spirytus skażony; do skażenia u nabywcy; do produkcji leków, octu oraz do wytwarzania napojów alkoholowych destylowanych, spirytusu odwodnionego i preparatów alkoholowych złożonych do produkcji napojów) podlegał opodatkowaniu najwyższą stawką podatku akcyzowego.

Zatem stanowisko strony, iż aromaty spożywcze zawierające w swym składzie alkohol etylowy, przed dniem 1 maja 2004r. nie podlegały opodatkowaniu akcyzą jest niewłaściwe. Opodatkowaniu akcyzą podlegał zawarty w tych wyrobach alkohol etylowy.

Obowiązek podatkowy w zakresie akcyzy, od alkoholu etylowego zawartego w nabytych przez stronę aromatach spożywczych, przed dniem 1 maja 2004r., zgodnie z art. 35 ust. 1 pkt 1 i 2 oraz ust.5 pkt 2, ustawy z dnia 8 stycznia 1993r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50 ze zm.), w przypadku:

1. Ich produkcji na terytorium kraju - ciąży na:

- producencie alkoholu etylowego i powstawał w momencie dokonania jego sprzedaży producentowi aromatów spożywczych,

- lub producencie aromatów spożywczych w przypadku, gdy zużywany do produkcji aromatów spożywczych alkohol etylowy został nabyty po cenach nie zawierających,

- najwyższej stawki podatku akcyzowego i powstawał nie później ni ż w dniu przekazania tego alkoholu do produkcji.

2. Importu - ciąży na importerze tych wyrobów i powstał w momencie przywozu tych wyrobów na polski obszar celny.

W związku z powyższym, posiadanie wyrobów akcyzowych zharmonizowanych, wyszczególnionych w poz. 23 zał. Nr 2 do ustawy z dnia 23 stycznia 2004r. o podatku akcyzowym - oleje eteryczne, mieszaniny substancji zapachowych, zawierające w swym składzie alkohol etylowy, o symbolu PKWiU 24.63.10 (aromaty spożywcze), nabytych przez stronę na terytorium kraju przed dniem 1 maja 2004r., nie podlega obowiązkowi podatkowemu w podatku akcyzowym, gdyż obowiązek podatkowy w zakresie akcyzy, od zawartego w nich alkoholu etylowego, powstał na wcześniejszym etapie obortu.

Zgodnie z art. 4 ust. 5 ustawy z dnia 23 stycznia 2004r. o podatku akcyzowym, jeżeli w stosunku do wyrobu akcyzowego powstał obowiązek podatkowy w związku z wykonaniem jednej z czynnności, o których mowa w ust. 1-3, to nie powstaje obowiązek podatkowy na podstawie innej czynnności określonej w tych przepisach, jeżeli kwota akcyzy została określona lub deklarowana w należnej wysokości.

Opublikowano: http://sip.mf.gov.pl