WIA-2015-00030 - WIA - kwalifikacja wyrobu alkoholowego do kodu CN 2208 90 69

Pisma urzędowe
Status:  Aktualne

Pismo z dnia 31 lipca 2015 r. Dyrektor Izby Celnej we Wrocławiu WIA-2015-00030 WIA - kwalifikacja wyrobu alkoholowego do kodu CN 2208 90 69

PODSTAWA PRAWNA Art. 207 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (tekst jedn.: Dz. U. z 2015 r. poz. 613 z późn. zm.) w związku z art. 6 oraz art. 2 ust. 1 pkt 1, art. 3, art. 7d ust. 1 pkt 1 i art. 92 i art. 93 ust. 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (tekst jednolity z dnia 25 marca 2014 r. Dz. U. z 2014 r. poz. 752 z późn. zm.). UZASADNIENIE Zgodnie z treścią art. 3 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, do celów poboru akcyzy i oznaczania wyrobów akcyzowych znakami akcyzy, a także do wiążących informacji akcyzowych stosuje się klasyfikację w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN) zgodną z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm.; Dz.Urz.UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382, z późn. zm.). Klasyfikacji wyrobu do kodu 2208 90 69 dokonano w oparciu o postanowienia reguły

1.

i 6. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej, uwagę 3 do działu 22 Wspólnej Taryfy Celnej oraz brzmienie Not Wyjaśniających do Zharmonizowanego Systemu (HS) do pozycji 2206 i 2208. W myśl art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, wyrobami akcyzowymi są m.in. napoje alkoholowe, do których zalicza się: alkohol etylowy, piwo, wino, napoje fermentowane oraz wyroby pośrednie (art. 92). Zgodnie z treścią art. 93 ust. 1 ww ustawy, do alkoholu etylowego w rozumieniu ustawy zalicza się:

1.

wszelkie wyroby o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, objęte pozycjami CN 2207 i 2208, nawet jeżeli są to wyroby stanowiące część wyrobu należącego do innego działu Nomenklatury Scalonej;

2.

wyroby objęte pozycjami CN 2204, 2205 i 2206 00, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% objętości;

3.

napoje zawierające rozcieńczony lub nierozcieńczony alkohol etylowy. Klasyfikacja towarów w Nomenklaturze Scalonej podlega regułom zapewniającym jednolitą interpretację, co oznacza, że dany towar jest zawsze klasyfikowany do jednej i tej samej pozycji i podpozycji z wyłączeniem wszelkich innych, które mogłyby być brane pod uwagę. Zgodnie z regułą 1. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej tytuły sekcji, działów i poddziałów mają znaczenie wyłącznie orientacyjne. Dla celów prawnych klasyfikację towarów ustala się zgodnie z brzmieniem pozycji i uwag do sekcji lub działów oraz zgodnie z Ogólnymi regułami interpretacji Nomenklatury scalonej. Zgodnie natomiast z regułą 6., klasyfikacja towarów do podpozycji tej samej pozycji powinna być przeprowadzona zgodnie z ich treścią i uwagami do nich, z uwzględnieniem ewentualnych zmian wynikających z pozostałych reguł, stosując zasadę, że tylko podpozycje na tym samym poziomie mogą być porównywane. Przedmiotem decyzji jest klarowny niemusujący napój alkoholowy o zawartości alkoholu etylowego *% obj., barwy słomkowej, o zapachu aromatycznym owocowym zbliżonym do zapachu gruszki, wyczuwalnym alkoholowym, bez zapachów obcych, o smaku zharmonizowanym, wyraźnie alkoholowo-słodkim z posmakiem gruszkowym, charakterystycznym dla użytych dodatków smakowo-zapachowych (Sprawozdanie z badań 440000-ICLCW.II.783.89.2015.260.LB z 26 marca 2015 r.). Klasyfikacja wyrobu do pozycji 2208, która obejmuje Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe zgodna jest z postanowieniami reguł 1. i 6. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej oraz uwagami 2 i 3. do działu 22. Wspólnej Taryfy Celnej, w świetle których objętościowa moc alkoholu ustalana jest w temperaturze 20°C, a napoje alkoholowe klasyfikowane są do pozycji od 2203 do 2206 lub do pozycji 2208, według właściwości, o których decyduje m.in. sposób powstania wyrobu. Przedmiotowy wyrób nie spełnia wymogów napojów fermentowanych klasyfikowanych do pozycji 2206, z uwagi na brzmienie pozycji: Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone oraz z uwagi na zapisy w notach wyjaśniających tej pozycji o brzmieniu: Klasyfikowane są do tej pozycji, jeśli zostały wzmocnione przez dodanie alkoholu lub jeżeli zawartość alkoholu zwiększyła się w wyniku dalszej fermentacji, pod warunkiem że zachowują charakter produktów objętych tą pozycją. Zgodnie z powyższymi zapisami, wyrób klasyfikowany do pozycji 2206 po procesie fermentacji powinien posiadać charakter napoju - czyli produktu, którego pierwszorzędnym przeznaczeniem jest spożycie przez ludzi. Potwierdzone jest to dodatkowo zapisem wskazującym w notach wyjaśniających, iż zawartość alkoholu może wzrastać w wyniku dalszej fermentacji, co oznacza iż proces fermentacji może być prowadzony do momentu, w którym wyrób nadal zachowuje właściwości napoju. Wyrób ten zgodnie z deklaracją przedsiębiorcy powstał w wyniku fermentacji nastawu składającego się z *. Zgodnie z deklaracją przedsiębiorcy * dodany został w ilości technologicznie niezbędnej do osiągnięcia założonego poziomu zawartości alkoholu. Uzyskany w ten sposób produkt po fermentacji nie posiada wyczuwalnego smaku i zapachu charakterystycznego dla produktu naturalnego w tym przypadku smaku i zapachu gruszki zmienionego procesem technologicznym, a tym samym nie posiada cech charakterystycznych dla napoju klasyfikowanego do pozycji 2206. Powstały bezpośrednio po fermentacji produkt został poddany oczyszczaniu za pomocą *, stając się klarowną cieczą prawie bezbarwną z odcieniem jasno słomkowym o zapachu fermentacyjno-alkoholowym, bez zapachów obcych, o smaku alkoholowym, kwaskowym, bez posmaków obcych, w którym niewyczuwalny jest zapach i smak gruszkowy. Według deklaracji przedsiębiorcy produkt fermentowany poddany został alkoholizacji i aromatyzacji. W związku z powyższym otrzymany produkt już po procesie fermentacji i filtracji nie jest napojem fermentowanym w rozumieniu taryfy celnej i brzmieniu pozycji 2206, lecz wyrobem wykazującym właściwości alkoholu etylowego, który mimo że jest zdatny do picia jest w pierwszej kolejności półproduktem wykazującym charakter bazy fermentowanej, która po dodaniu stosownych dodatków stanie się w konsekwencji napojem alkoholowym o smaku, zapachu i wyglądzie charakterystycznym dla użytych dodatków. W świetle powyższych zapisów klasyfikacja produktu powstałego po fermentacji do pozycji 2208 zgodna jest z notami do tej pozycji, w myśl których wyroby klasyfikowane do tej pozycji przeznaczone są zarówno do spożycia przez ludzi jak i do celów przemysłowych. Przedmiotowy wyrób gotowy w wyniku dodania stosownych dodatków w tym m.in. alkoholu etylowego pochodzącego z destylacji, nalewu gruszkowego oraz aromatu gruszkowego stanowi napój alkoholowy, którego klasyfikacja do kodu 2208 zgodna jest dodatkowo z notami wyjaśniającymi do pozycji 2206 zgodnie z którymi, napój fermentowany wytworzony z określonych owoców lub produktu naturalnego, który w konsekwencji dodania alkoholu etylowego i innych dodatków nie posiada smaku, zapachu i wyglądu napoju fermentowanego objętego pozycją 2206, powinien być klasyfikowany do pozycji 2208. Przedmiotowy wyrób w wyniku dodania stosownych dodatków stanowi napój alkoholowy, który spełnia kryteria zgodne z brzmieniem podpozycji kodu CN 2208 90 69 tj. pozostałe napoje spirytusowe w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej, a także zgodne z treścią Not Wyjaśniających do Zharmonizowanego Systemu (HS) do pozycji 2208 część C. * - dane zastrzeżone przez wnioskodawcę

Opublikowano: http://sip.mf.gov.pl