Rozdział 4 - Produkcja preparatów krochmalowych. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu ziemniaczanego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1967.33.163
Akt utracił moc Wersja od: 14 sierpnia 1967 r.
Rozdział 4.
Produkcja preparatów krochmalowych.
Produkcja preparatów krochmalowych.
§ 55.
Na budynkach i w pomieszczeniach dekstryniarni powinny być umieszczone tablice z ostrzeżeniem o niebezpieczeństwie wybuchu.§ 56.
Dekstryniarnia powinna posiadać wyłącznik elektryczny centralny oraz dodatkowe wyłączniki na każdym piętrze, umożliwiające natychmiastowe unieruchomienie wszystkich urządzeń produkcyjnych.§ 57.
Urządzenia produkcyjne, przewody i przenośniki powinny być pyłoszczelne.§ 58.
Części wirujące wentylatorów oraz przenośników ślimakowych i turnikietów powinny być wykonane z materiału nie iskrzącego.§ 59.
W pomieszczeniach dekstryniarni zabrania się noszenia obuwia posiadającego metalowe okucia lub gwoździe.§ 60.
Prace związane z naprawą lub konserwacją urządzeń w dekstryniarni, podczas których zachodzi możliwość wywołania iskry, powinny być wykonywane dopiero po zatrzymaniu ruchu wszystkich urządzeń.§ 61.
Czyszczenie worków powinno odbywać się wyłącznie za pomocą mechanicznej trzepaczki worków w wydzielonym na ten cel pomieszczeniu.§ 62.
1.
Powierzchnie podłóg i pomostów powinny być oczyszczane z pyłu co najmniej raz na zmianę.2.
Do usuwania pyłu należy używać odpylaczy przemysłowych przeciwwybuchowych.§ 63.
Przy wejściu do pomieszczeń produkcyjnych dekstryniarni na każdym piętrze powinna znajdować się szafa ze sprzętem ochronnym, służącym do udzielania pomocy i ewakuowania pracowników w razie pożaru lub wybuchu.§ 64.
Dekstryniarnia powinna posiadać oddziałową sygnalizację alarmową na wszystkich piętrach z możliwością uruchomienia w razie powstania zagrożenia wybuchowego.§ 65.
1.
Przed uruchomieniem retorty do prażenia dekstryny należy sprawdzić, czy nie znajdują się w niej obce przedmioty.2.
W czasie procesu prażenia dekstryny mieszadła w retorcie powinny być stale w ruchu.3.
Pracownicy zatrudnieni przy obsłudze retort powinny stosować okulary ochronne.4.
Próbki prażonej dekstryny z retort powinny być pobierane za pomocą łopatek drewnianych lub sporządzonych z innego materiału nie iskrzącego.5.
Opróżnianie retort powinno odbywać się w sposób nie powodujący pylenia.6.
Temperatura prażonej dekstryny nie powinna przekraczać 1800C.7.
Pracownik obsługujący retorty nie powinien opuszczać stanowiska pracy bez zapewnienia nadzoru zastępczego.§ 66.
Przepływ wody w urządzeniu chłodzącym dekstrynę powinien być kontrolowany.§ 67.
1.
Obudowy przenośników kubełkowych powinny być metalowe, a kubełki zabezpieczone przed możliwością wywołania iskry.2.
Przenośniki ślimakowe i zbiorcze, transportujące dekstrynę do urządzeń chłodniczych, powinny być chłodzone.3.
Pokrywy przenośników ślimakowych do transportu dekstryny powinny być przymocowane do obudowy i przystosowane do łatwego i szybkiego odejmowania.4.
Przenośniki ślimakowe powinny być tak zbudowane, abo co 10 m znajdowały się w ślimacznicy przerwy o długości 0,5 m.