Rozdział 4 - Produkcja preparatów krochmalowych. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu ziemniaczanego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1967.33.163

Akt utracił moc
Wersja od: 14 sierpnia 1967 r.

Rozdział  4.

Produkcja preparatów krochmalowych.

§  55.
Na budynkach i w pomieszczeniach dekstryniarni powinny być umieszczone tablice z ostrzeżeniem o niebezpieczeństwie wybuchu.
§  56.
Dekstryniarnia powinna posiadać wyłącznik elektryczny centralny oraz dodatkowe wyłączniki na każdym piętrze, umożliwiające natychmiastowe unieruchomienie wszystkich urządzeń produkcyjnych.
§  57.
Urządzenia produkcyjne, przewody i przenośniki powinny być pyłoszczelne.
§  58.
Części wirujące wentylatorów oraz przenośników ślimakowych i turnikietów powinny być wykonane z materiału nie iskrzącego.
§  59.
W pomieszczeniach dekstryniarni zabrania się noszenia obuwia posiadającego metalowe okucia lub gwoździe.
§  60.
Prace związane z naprawą lub konserwacją urządzeń w dekstryniarni, podczas których zachodzi możliwość wywołania iskry, powinny być wykonywane dopiero po zatrzymaniu ruchu wszystkich urządzeń.
§  61.
Czyszczenie worków powinno odbywać się wyłącznie za pomocą mechanicznej trzepaczki worków w wydzielonym na ten cel pomieszczeniu.
§  62.
1.
Powierzchnie podłóg i pomostów powinny być oczyszczane z pyłu co najmniej raz na zmianę.
2.
Do usuwania pyłu należy używać odpylaczy przemysłowych przeciwwybuchowych.
§  63.
Przy wejściu do pomieszczeń produkcyjnych dekstryniarni na każdym piętrze powinna znajdować się szafa ze sprzętem ochronnym, służącym do udzielania pomocy i ewakuowania pracowników w razie pożaru lub wybuchu.
§  64.
Dekstryniarnia powinna posiadać oddziałową sygnalizację alarmową na wszystkich piętrach z możliwością uruchomienia w razie powstania zagrożenia wybuchowego.
§  65.
1.
Przed uruchomieniem retorty do prażenia dekstryny należy sprawdzić, czy nie znajdują się w niej obce przedmioty.
2.
W czasie procesu prażenia dekstryny mieszadła w retorcie powinny być stale w ruchu.
3.
Pracownicy zatrudnieni przy obsłudze retort powinny stosować okulary ochronne.
4.
Próbki prażonej dekstryny z retort powinny być pobierane za pomocą łopatek drewnianych lub sporządzonych z innego materiału nie iskrzącego.
5.
Opróżnianie retort powinno odbywać się w sposób nie powodujący pylenia.
6.
Temperatura prażonej dekstryny nie powinna przekraczać 1800C.
7.
Pracownik obsługujący retorty nie powinien opuszczać stanowiska pracy bez zapewnienia nadzoru zastępczego.
§  66.
Przepływ wody w urządzeniu chłodzącym dekstrynę powinien być kontrolowany.
§  67.
1.
Obudowy przenośników kubełkowych powinny być metalowe, a kubełki zabezpieczone przed możliwością wywołania iskry.
2.
Przenośniki ślimakowe i zbiorcze, transportujące dekstrynę do urządzeń chłodniczych, powinny być chłodzone.
3.
Pokrywy przenośników ślimakowych do transportu dekstryny powinny być przymocowane do obudowy i przystosowane do łatwego i szybkiego odejmowania.
4.
Przenośniki ślimakowe powinny być tak zbudowane, abo co 10 m znajdowały się w ślimacznicy przerwy o długości 0,5 m.