Rozdział 3 - Produkcja syropu i cukrów skrobiowych. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu ziemniaczanego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1967.33.163

Akt utracił moc
Wersja od: 14 sierpnia 1967 r.

Rozdział  3.

Produkcja syropu i cukrów skrobiowych.

§  44.
1.
Napełnianie dozownika kwasem solnym powinno odbywać się przy użyciu prózniowego urządzenia zasysającego.
2.
Wylot przewodu doprowadzającego kwas solny do kadzi powinien być całkowicie zanurzony w mleczku krochmalowym.
3.
Zbiornik kwasu solnego powinien być zaopatrzony w skalę pomiarową, wskazującą stopień napełnienia zbiornika.
§  45.
1.
Przy prasach filtracyjnych zabrania się stosowania przedłużaczy dźwigni do ręcznego dociskania ram.
2.
Dźwignie do ręcznego dociskania ram powinny być dokładnie dopasowane do gniazd znajdujących się na kole dociskowym.
3.
Na głównym przewodzie doprowadzającym sok z pompy do pras filtracyjnych powinien znajdować się zawór kierujący sok do przewodu ssącego tej pompy w razie powstania w prasie nadmiernego ciśnienia.
§  46.
W zakładach nowo budowanych lub przebudowywanych szerokość przejścia między prasami filtracyjnymi powinna wynosić co najmniej 1,2 m.
§  47.
Serwety filtracyjne powinny być prane mechanicznie.
§  48.
1.
Oczyszczanie korpusu wyparki lub warnika przy użyciu środków chemicznych powinno odbywać się pod nadzorem osoby wyznaczonej przez kierownika zakładu pracy.
2.
Dozowanie środków chemicznych do wyparki lub warnika powinno odbywać się po uprzednim stwierdzeniu w niej stanu podciśnienia.
§  49.
1.
Węgiel kostny do zbiorników filtrów powinien być wsypywany po napełnieniu zbiorników do połowy wodą.
2.
Do pustych zbiorników filtrów powinno się wchodzić pod nadzorem osoby wyznaczonej przez kierownika zakładu pracy i przy użyciu sprzętu ochronnego.
§  50.
Dozowanie kwaśnego siarczynu oraz dwuwęglanu sodu do wyparki lub warnika powinno odbywać się po stwierdzeniu w nich stanu podciśnienia.
§  51.
1.
Beczki z syropem powinny być wstawiane do zbiorników z gorącą wodą za pomocą mechanicznego urządzenia transportowego.
2.
Miejsce zasięgu dźwigu powinno być ogrodzone.
§  52.
Warnik karmelu w górnej części powinien być przykryty kratownicą oraz posiadać rynnę do odprowadzenia nadmiaru piany w razie kipienia roztworu.
§  53.
1.
Włazy krystalizatorów glikozy powinny być przykryte siatką ochronną z otworem do pobierania prób.
2.
W zakładach nowo budowanych lub przebudowywanych szerokość przejścia między krystalizatorami glikozy powinna wynosić co najmniej 1 m.
§  54.
1.
Dla każdej wirówki glikozy należy założyć książkę kontroli, do której powinny być wpisywane daty kontroli oraz przebiegi remontów.
2.
Bęben wirówki powinien posiadać znak wytwórcy.
3.
Wirówkę należy poddawać okresowemu badaniu, polegającemu na wyważeniu bębna i sprawdzeniu stanu wrzeciona.
4.
Wirówka powinna posiadać sprawnie działający hamulec.
5.
Wirówka powinna być w czasie ruchu przykryta pokrywą.
6.
Przy ręcznym wlewaniu wody lub soku do wirówki należy używać zaopatrzonego w skalę miernika z wężem gumowym i nasadką do rozpylania.
7.
Przy wirówkach nie przystosowanych do automatycznego wygarniania glikozy powinny być używane łopaty drewniane.
8.
Zabrania się wkładania łopaty w celu wygarnięcia glikozy do czasu całkowitego zatrzymania się bębna wirówki.