Rozporządzenie 2024/1314 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditianonu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2024.1314

Akt oczekujący
Wersja od: 16 maja 2024 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/1314
z dnia 15 maja 2024 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditianonu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("NDP") ditianonu określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie przeglądu obecnych NDP ditianonu zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . Urząd zauważył, że nadal brak jest pewności co do potencjału mutagenności metabolitu 1,4-naftochinonu, gdyż nie przedłożono jeszcze dodatkowych badań zgodnie ze stwierdzoną wcześniej potrzebą uzupełnienia danych 3 . W związku z tym wartości dopuszczalnego dziennego pobrania (ADI) i ostrej dawki referencyjnej (ARfD) 1,4-naftochinonu uznaje się za tymczasowe, a wszystkie NDP ditianonu przekraczające granice oznaczalności wymagają dalszej analizy ze strony osób zarządzających ryzykiem. Ponieważ brakujące dane mają zostać przedłożone w ramach trwającej procedury odnowienia zatwierdzenia ditianonu, NDP powinny zostać ponownie rozważone i zmienione przez osoby zarządzające ryzykiem po zakończeniu tej procedury.

(3) Ponadto Urząd stwierdził przekroczenie ARfD ditianonu w odniesieniu do jabłek i gruszek. Urząd skonsultował się z państwami członkowskimi i zwrócił się do nich o zgłaszanie potencjalnych awaryjnych dobrych praktyk rolniczych w odniesieniu do jabłek i gruszek, które to praktyki dopuszczono w państwach członkowskich lub państwach trzecich i poddano już ocenie na szczeblu państw członkowskich i które pozwoliłyby uniknąć niedopuszczalnego ryzyka dla konsumentów. Zidentyfikowano awaryjne dobre praktyki rolnicze w odniesieniu do jabłek i gruszek, które nie prowadzą do przekroczenia ARfD ditianonu. Należy zatem obniżyć NDP ditianonu na powierzchni jabłek i gruszek do wartości określonych przez Urząd w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(4) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności ditianonu. Laboratoria te zaproponowały dla poszczególnych produktów granice oznaczalności, które są osiągalne w sposób analityczny.

(5) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP ditianonu z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania nowych NDP ditianonu, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowanie się do wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 5 grudnia 2024 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 15 maja 2024 r.

ZAŁĄCZNIK

W części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca ditianonu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Ditianon
(1)(2)(3)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe
0110010Grejpfruty1 (+)
0110020Pomarańcze1 (+)
0110030Cytryny1 (+)
0110040Limy/limonki1 (+)
0110050Mandarynki3 (+)
0110990Pozostałe (2)1 (+)
0120000Orzechy z drzew orzechowych
0120010Migdały0,05 (+)
0120020Orzechy brazylijskie0,01 (*)
0120030Orzechy nerkowca0,01 (*)
0120040Kasztany jadalne0,01 (*)
0120050Orzechy kokosowe0,01 (*)
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,01 (*)
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej0,01 (*)
0120080Orzechy pekan0,01 (*)
0120090Orzeszki piniowe0,01 (*)
0120100Orzeszki pistacjowe0,01 (*)
0120110Orzechy włoskie0,05 (+)
0120990Pozostałe (2)0,01 (*)
0130000Owoce ziarnkowe
0130010Jabłka1,5 (+)
0130020Gruszki1,5 (+)
0130030Pigwy3 (+)
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej3 (+)
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego3 (+)
0130990Pozostałe (2)3 (+)
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele0,5 (+)
0140020Czereśnie2(+)
0140030Brzoskwinie0,5 (+)
0140040Śliwki0,5 (+)
0140990Pozostałe (2)2(+)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona3 (+)
0151010Winogrona stołowe(+)
0151020Winogrona do produkcji wina(+)
0152000b) truskawki0,01 (*)
0153000c) owoce leśne
0153010Jeżyny0,5 (+)
0153020Jeżyny popielice0,5 (+)
0153030Maliny (czerwone i żółte)3 (+)
0153990Pozostałe (2)0,01 (*)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie0,01 (*)
0154020Żurawiny3 (+)
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)3 (+)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)3 (+)
0154050Róża dzika0,01 (*)
0154060Morwy (czarne i białe)0,01 (*)
0154070Głóg włoski0,01 (*)
0154080Bez czarny0,01 (*)
0154990Pozostałe (2)0,01 (*)
0160000Owoce różne z0,01 (*)
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe (2)
0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe (2)
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado
0163020Banany
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty/Jabłka granatu
0163060Czerymoja
0163070Gujawa/Gruszla
0163080Ananasy
0163090Owoce chlebowca
0163100Owoce duriana właściwego
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990Pozostałe (2)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki0,1 (+)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,01 (*)
0213020Marchew0,05 (+)
0213030Seler zwyczajny0,01 (*)
0213040Chrzan pospolity0,01 (*)
0213050Słonecznik bulwiasty0,01 (*)
0213060Pasternak0,01 (*)
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,01 (*)
0213080Rzodkiew zwyczajna0,01 (*)
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,01 (*)
0213100Brukiew/Karpiel0,01 (*)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,01 (*)
0213990Pozostałe (2)0,01 (*)
0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)
0220010Czosnek
0220020Cebula
0220030Szalotka
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990Pozostałe (2)
0230000Warzywa owocowe
0231000a) Solanaceae i Malvaceae
0231010Pomidory0,6 (+)
0231020Papryka roczna0,6 (+)
0231030Oberżyny/Bakłażany0,01 (*)
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,01 (*)
0231990Pozostałe (2)0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,01 (*)
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,01 (*)
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe (2)
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe (2)
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe (2)
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe (2)
0244000d) kalarepa
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,01 (*)
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe (2)
0252000b) szpinak i podobne liście
0252010Szpinak0,6 (+)
0252020Portulaka pospolita0,01 (*)
0252030Boćwina0,01 (*)
0252990Pozostałe (2)0,01 (*)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,1 (+)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,01 (*)
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe (2)
0260000Warzywa strączkowe
0260010Fasola (w strąkach)0,01 (*)
0260020Fasola (bez strąków)0,01 (*)
0260030Groch (w strąkach)0,01 (*)
0260040Groch (bez strąków)0,6 (+)
0260050Soczewica0,01 (*)
0260990Pozostałe (2)0,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,01 (*)
0270010Szparagi
0270020Karczochy hiszpańskie
0270030Seler
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050Karczochy zwyczajne
0270060Pory
0270070Rabarbar
0270080Pędy bambusa
0270090Rdzenie palmowe
0270990Pozostałe (2)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe (2)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000Nasiona oleiste0,02 (+)
0401010Siemię lniane(+)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe(+)
0401030Nasiona maku(+)
0401040Ziarna sezamu(+)
0401050Ziarna słonecznika(+)
0401060Ziarna rzepaku(+)
0401070Ziarna soi zwyczajnej(+)
0401080Nasiona gorczycy(+)
0401090Nasiona bawełny(+)
0401100Nasiona dyni(+)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego(+)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego(+)
0401130Nasiona lnicznika siewnego(+)
0401140Nasiona konopi siewnych(+)
0401150Rącznik pospolity(+)
0401990Pozostałe (2)(+)
0402000Owoce oleiste0,01 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe (2)
0500000ZBOŻA
0500010Jęczmień0,01 (*)
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,01 (*)
0500030Kukurydza0,01 (*)
0500040Proso zwyczajne0,01 (*)
0500050Owies zwyczajny0,01 (*)
0500060Ryż siewny0,05 (+)
0500070Żyto zwyczajne0,01 (*)
0500080Sorgo japońskie0,01 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,05 (+)
0500990Pozostałe (2)0,01 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,01 (*)
0610000Herbaty
0620000Ziarna kawy
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000CHMIEL100 (+)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,01 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,01 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,01 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,01 (*)
0840020Imbir lekarski (10)
0840030Kurkuma0,01 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,01 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,01 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,01 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,01 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik, korzenie
0900990Pozostałe (2)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE0,01 (*)
1010000Towary z
1011000a) świń
1011010Mięśnie
1011020Tłuszcz
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990Pozostałe (2)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990Pozostałe (2)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990Pozostałe (2)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990Pozostałe (2)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie
1015020Tłuszcz
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990Pozostałe (2)
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990Pozostałe (2)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie
1017020Tłuszcz
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990Pozostałe (2)
1020000Mleko
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe (2)
1030000Jaja ptasie
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)
1050000Płazy i gady
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) (a) (+)Wskazuje granicę oznaczalności.

Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I. Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.

Ditianon
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolitu 1,4-naftochinon są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone w trakcie procedury odnowienia zatwierdzenia substancji czynnej ditianon lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone, uwzględni ich brak.

0110010 Grejpfruty

0110020 Pomarańcze

0110030 Cytryny

0110040 Limy/limonki

0110050 Mandarynki

0110990 Pozostałe (2)

0120010 Migdały

0120110 Orzechy włoskie

0130010 Jabłka

0130020 Gruszki

0130030 Pigwy

0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej

0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0130990 Pozostałe (2)

0140010 Morele

0140020 Czereśnie

0140030 Brzoskwinie

0140040 Śliwki

0140990 Pozostałe (2)

0151000 a) winogrona

0151010 Winogrona stołowe

0151020 Winogrona do produkcji wina

0153010 Jeżyny

0153020 Jeżyny popielice

0153030 Maliny (czerwone i żółte)

0154020 Żurawiny

0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0211000 a) ziemniaki

0213020 Marchew

0231010 Pomidory

0231020 Papryka roczna

0252010 Szpinak

0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki

0260040 Groch (bez strąków)

0401000 Nasiona oleiste

0401010 Siemię lniane

0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0401030 Nasiona maku

0401040 Ziarna sezamu

0401050 Ziarna słonecznika

0401060 Ziarna rzepaku

0401070 Ziarna soi zwyczajnej

0401080 Nasiona gorczycy

0401090 Nasiona bawełny

0401100 Nasiona dyni

0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego

0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego

0401130 Nasiona lnicznika siewnego

0401140 Nasiona konopi siewnych

0401150 Rącznik pospolity

0401990 Pozostałe (2)

0500060 Ryż siewny

0500090 Pszenica zwyczajna

0700000 CHMIEL"

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for dithia- non according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditianonu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2023; 21(1):7731.
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the updated peer review of the pesticide risk assessment for the active substance dithianon in light of confirmatory data submitted" (Wnioski ze zaktualizowanej wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej ditianon w świetle przedłożonych danych potwierdzających). Dziennik EFSA 2020; 18(9):6189.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.