Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2024.2508

Akt nienormatywny
Wersja od: 30 kwietnia 2024 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(C/2024/2508)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Pfalz"

PDO-DE-A1272-AM02

Data przekazania informacji: 5 lutego 2024 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Właściwości analityczne lub organoleptyczne

Opis:

Określenie minimalnej naturalnej zawartości alkoholu i określenie minimalnej naturalnej masy moszczu będą w przyszłości powiązane spójnikiem "i". W celu wyjaśnienia dodano zdanie dotyczące prowadzenia ewidencji przez producentów wina: "Masa moszczu w zbiorniku do fermentacji musi być udokumentowana".

W opisie gatunkowego wina musującego nie ma już odniesienia do drugiej fermentacji w procesie produkcji.

Uzasadnienie:

Usunięcie tabeli przeliczeniowej oznacza, że nie ma już podstawy prawnej do podawania minimalnej naturalnej masy moszczu. Ponieważ jednak producenci w praktyce stosują Óchslegrade (skala masy moszczu), będzie ona nadal figurować w specyfikacji produktu. Dlatego określenie minimalnej naturalnej zawartości alkoholu i określenie minimalnej naturalnej masy moszczu będą powiązane spójnikiem "i". Pokazuje to wyraźnie, że producenci, którzy chcą wprowadzać do obrotu produkty pod ChNP "Pfalz", muszą przestrzegać wymogu dotyczącego zarówno minimalnej naturalnej zawartości alkoholu, jak i minimalnej naturalnej masy moszczu. Aby uniknąć nieporozumień dotyczących prowadzenia ewidencji przez producentów wina, stowarzyszenie ochrony (Schutzgemeinschaft) postanowiło dodać zdanie wyjaśniające, że producenci wina mają obowiązek rejestrować wyłącznie minimalną masę moszczu.

Opis nie odnosi się już do drugiej fermentacji, ponieważ gatunkowe wino musujące może być również produkowane w drodze pierwszej fermentacji.

2. Wyznaczenie obszaru

Opis:

Grancie obszaru produkcji dla ChNP "Pfalz" obejmują następujące działki:

Friedelsheim433715680
Einselthum455421860
Einselthum455421870
Essingen551735290
Essingen551736461
Großkarlbach440521450
Großkarlbach440521460
Großkarlbach440521470
Großkarlbach440521480
Großkarlbach440521490
Großkarlbach440521510
Großkarlbach440521520
Großkarlbach440521530
Großkarlbach440521540
Großkarlbach440521550
Großkarlbach440521551
Großkarlbach440522041
Großkarlbach440522050
Großkarlbach440522060
Großkarlbach440522070
Großkarlbach440522080
Großkarlbach440522090
Großkarlbach440522100
Großkarlbach440522730
Großkarlbach440522750
Großkarlbach440522751
Großkarlbach440522752
Großkarlbach440522753
Großkarlbach440522760
Großkarlbach440522770
Großkarlbach440522780
Großkarlbach440522790
Mörzheim556250920
Mörzheim556250930
Mörzheim556250940
Mörzheim556250950
Mörzheim556250960
Mörzheim556250970
Weisenheim am Sand436783800
Weisenheim am Sand436783090
Weisenheim am Sand436783100
Weisenheim am Sand436783110
Weisenheim am Sand436784060
Bissersheim44049711
Bissersheim44049721
Bissersheim44049731
Bissersheim44049741
Bissersheim44049760
Bissersheim44049770
Bissersheim44049780
Bissersheim44049790
Bissersheim44049800
Lachen-Speyerdorf4253128970
Lachen-Speyerdorf4253128980
Lachen-Speyerdorf4253128990
Lachen-Speyerdorf4253129030
Lachen-Speyerdorf4253129040
Lachen-Speyerdorf4253129050
Lachen-Speyerdorf4253129060
Lachen-Speyerdorf4253129070
Lachen-Speyerdorf4253129080
Lachen-Speyerdorf4253129090
Lachen-Speyerdorf4253129320
Herxheim552774180
Herxheim552774190
Herxheim552774200
Herxheim552774210
Herxheim552774230
Herxheim552774240
Freinsheim436969120
Freinsheim436969130
Freinsheim436969140
Impflingen538723330
Impflingen538723370
Impflingen538723380
Impflingen538723410
Neustadt425748370
Neustadt425748371
Neustadt425748400
Neustadt425748410
Neustadt425748420
Neustadt425748440
Neustadt425748450
Neustadt425748490
Neustadt425748500
Neustadt425748530
Neustadt425748550
Neustadt425748560
Neustadt425748580
Neustadt425748640
Neustadt425748650
Neustadt425748723
Neustadt425748730
Neustadt425748732
Neustadt425748733
Neustadt425748734
Neustadt425748735
Neustadt425748760
Neustadt425748781
Neustadt425748782
Neustadt425748801
Neustadt425748811
Neustadt425748812
Neustadt425748830
Neustadt425748864
Neustadt425748873
Neustadt425748874
Neustadt425748882
Neustadt425748910
Neustadt425748926
Neustadt425748927
Neustadt425748930
Neustadt425748940
Neustadt425748950
Neustadt425748991
Neustadt4257489913
Neustadt425749032
Neustadt425749033
Neustadt425749050
Neustadt425749052
Neustadt425749054
Neustadt425749055
Neustadt425749056
Neustadt425749070
Neustadt425749080
Neustadt425749082
Neustadt425749122
Neustadt425749123
Neustadt425749124
Neustadt425749130
Neustadt425749144
Neustadt425749145
Neustadt425749190
Neustadt425749191
Neustadt425749202
Neustadt425749230
Neustadt425749261
Neustadt425749262
Neustadt425749270
Neustadt425749281
Neustadt425749282
Neustadt425749310
Neustadt425749311
Neustadt425749312
Neustadt425749355
Neustadt425749356
Neustadt425749359
Neustadt4257493511
Neustadt425749360
Neustadt425749371
Neustadt425749372
Neustadt425749380
Neustadt425749392
Neustadt425749393
Neustadt425749394
Neustadt425749395
Neustadt425749400
Neustadt425749410
Neustadt425749420
Neustadt425749430
Neustadt425749440
Neustadt425749450
Neustadt425749510
Neustadt425749511
Neustadt425749560
Neustadt425749562
Neustadt425749563
Neustadt425749564
Neustadt425749565
Neustadt425749566
Neustadt425749592
Neustadt425749594
Neustadt425749610
Neustadt425749620
Neustadt425749623
Neustadt425749633
Neustadt425749634
Neustadt425749635
Neustadt425749640
Neustadt425749642
Neustadt425749652
Neustadt425749653
Neustadt425749683
Neustadt425749684
Neustadt425749723
Neustadt425749724
Neustadt425749731
Neustadt425749741
Neustadt425749742
Neustadt425749762
Neustadt425749763
Neustadt425749781
Neustadt425749782
Neustadt425749810
Neustadt425749831
Neustadt425749832
Neustadt425749840
Neustadt425749870
Neustadt425749871
Neustadt425749882
Neustadt425749883
Neustadt425749900
Neustadt425749911
Neustadt425749912
Neustadt425749940
Neustadt425749945
Neustadt425749946
Neustadt425749947
Neustadt425749961
Neustadt425749962
Neustadt425749981
Neustadt425749982
Neustadt425749990
Neustadt425749991
Neustadt425750002
Neustadt425750014
Neustadt425750020
Neustadt425750030
Neustadt425750032
Neustadt425750041
Neustadt425750042
Neustadt425750050
Neustadt425750072
Neustadt425750075
Neustadt425750076
Neustadt425750077
Neustadt425750078
Neustadt425750091
Neustadt425750092
Neustadt425750130
Neustadt425750133
Neustadt425750134
Neustadt425750135
Neustadt425750136
Neustadt425750140
Neustadt425750150
Neustadt425750151
Neustadt425750152
Neustadt425750180
Neustadt425750181
Neustadt425750190
Neustadt425750192
Neustadt425750201
Neustadt425750202
Neustadt425750203
Neustadt425750220
Neustadt425750231
Neustadt425750232
Neustadt425750260
Neustadt425750281
Neustadt425750282
Neustadt425750290
Neustadt425750303
Neustadt425750304
Neustadt425750305
Neustadt425750306
Neustadt425750310
Neustadt425750313
Neustadt425750314
Neustadt425750315
Neustadt425750316
Neustadt425750317
Neustadt425750318
Neustadt425750340
Neustadt425750350
Neustadt425750370
Neustadt425750381
Neustadt425750382
Neustadt425750390
Neustadt425750411
Neustadt425750412
Neustadt425750431
Neustadt425750470
Neustadt425750480
Neustadt425750490
Neustadt425750991
Neustadt425751016
Neustadt425751018
Neustadt425751021
Neustadt425751031
Neustadt425751042
Neustadt425751051
Neustadt425751052
Neustadt425751060
Neustadt425751072
Neustadt425751085

Uzasadnienie:

Działki, które mają zostać włączone, przylegają do obecnego obszaru uprawy i zostały poddane procedurze określonej w regulaminie stowarzyszenia ochrony "Pfalz". Włączenie tych działek przyczyni się do konsolidacji obszaru uprawy winorośli zgodnie z celem uzyskania spójnego obszaru uprawy winorośli i nie doprowadzi do dalszego rozdrobnienia.

3. Odmiany winorośli

Opis:

Dotychczas w wykazie znalazły się następujące odmiany winorośli:

Wina białe

Albalonga, Auxerrois (Auxerrois Blanc, Pinot Auxerrois), Bacchus, Blauer Silvaner, Bronner, Cabernet Blanc, Calardis Blanc, Chardonnay, Chardonnay Rosé (Rosa Chardonnay), Ehrenbreitsteiner, Ehrenfelser, Faberrebe (Faber), Felicia, Früher Malingre (Malinger), Früher Roter Malvasier (Malvasier, Malvoisie, Früher Malvasier), Gelber Muskateller (Muskateller, Moscato, Muscat, Blanc), Goldmuskateller, Goldriesling, Grüner Silvaner (Silvaner, Sylvaner), Grüner Veltliner (Veltliner), Hibernal, Hölder, Huxelrebe (Huxel), Johanniter, Juwel, Kanzler, Kerner, Kernling, Morio-Muskat, Müller-Thurgau (Rivaner), Muscaris, Muskat-Ottonel, Nobling, Optima 113 (Optima), Orion, Ortega, Osteiner, Perle, Phoenix (Phönix), Prinzipal, Regner, Reichensteiner, Rieslaner, Roter Elbling (Elbling Rouge, Elbling), Roter Gutedel (Chasselas Rouge, Gutedel, Chasselas), Roter Müller-Thurgau, Roter Muskateller (Muskateller, Moscato, Muscat), Roter Riesling, Roter Traminer (Gewürztraminer, Clevner, Traminer), Ruländer (Grauer Burgunder, Grauburgunder, Pinot Gris, Pinot Grigio), Saphira, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gryn, Sauvignon Sary, Sauvitage, Scheurebe, Schönburger, Siegerrebe (Sieger), Sirius, Solaris, Souvignier Gris, Staufer, Trebbiano di Soave, Villaris, Weißer Burgunder (Weißburgunder, Pinot Blanc, Pinot Bianco), Weißer Elbling (Elbling), Weißer Gutedel (Gutedel, Chasselas, Chasselas Blanc, Fendant Blanc), Weißer Riesling (Riesling Renano, Rheinriesling, Klingelberger, Riesling), Würzer

Wina czerwone i różowe

Accent, Acolon, Allegro, Baron, Blauburger, Blauer Frühburgunder (Frühburgunder, Pinot Noir Précoce, Pinot Madeleine, Madeleine Noir), Blauer Limberger (Lemberger, Blaufränkisch, Limberger), Blauer Portugieser (Portugieser), Blauer Spätburgunder (Spätburgunder, Pinot Noir, Pinot Nero, Samtrot), Blauer Trollinger (Trollinger, Vernatsch), Blauer Zweigelt (Zweigeltrebe, Rotburger, Zweigelt), Bolero, Cabernet Cantor, Cabernet Carbon, Cabernet Carol, Cabernet Cortis, Cabernet Cubin (Cubin), Cabernet Dorio (Dorio), Cabernet Dorsa (Dorsa), Cabernet Franc, Cabernet Mitos (Mitos), Cabernet Sauvignon, Cabertin, Calandro, Dakapo, Deckrot, Domina, Dornfelder, Dunkelfelder, Färbertraube, Helfensteiner, Heroldrebe, Merlot, Müllerrebe (Schwarzriesling, Pinot Meunier), Muskattrollinger, Palas, Pino- tin, Piroso, Prior, Reberger, Regent, Rondo, Rosenmuskateller, Saint- Laurent (Sankt Laurent, St. Laurent), Syrah (Shiraz), Tauberschwarz, Wildmuskat.

ZMIANY:

W przyszłości nagłówki "wino białe" oraz "wino czerwone i różowe" zostaną zastąpione nagłówkami "odmiany winorośli na wina białe" i "odmiany winorośli na wina czerwone".

Dodano następujące odmiany:

odmiany winorośli na wina białe

"Adelfränkisch, Alvarinho, Arneis, Blütenmuskateller, Calardis Musqué, Chenin Blanc, Donauriesling, Fernäo Pires, Floreal, Gelber Orleans, Gf Ga-52-42, Gf 2010-011-0048, Glera, Grenache Blanc, Grünfränkisch, Helios, Manzoni Bianco, Mariensteiner, Marsanne Blanche, Petit Manseng, Pollux, Rinot, Roter Veltliner, Roussanne, Sauvignac, Sauvignon Gris, Sauvignon Nepis, Sauvignon Rytos, Semillon, Sorelli, VB 32-7, Viognier, Weißer Heunisch, Weißer Lagler, We S 509, We 86-708-86";

odmiany winorośli na wina czerwone

"Artaban, Barbera, Blauer Gänsfüßer, Blauer Muskateller, Cabaret Noir, Cabernet Bordo, Cabernet Eidos, Cabernet Jura, Carignan Noir, Carménère, Cinsault, Divico, Dolcetto, Fer Servadou, Gamaret, Gf 84-58-988, Gf 2004-043-0010, Gm 674-1, Grenache Noir, Lagrein, Laurot, Malbec, Marselan, Merlot Kanthus, Merlot Khorus, Mourvèdre, Nebbiolo, Petite Syrah, Petit Verdot, Pinotage, Pinot Nova, Primitivo, Rösler, Sangiovese, Satin Noir, Schwarzblauer Riesling, Schwarzer Urban, Tannat, Tempranillo, VB Cal 1-22, VB Cal 1-28, VB 91-26-5, VB 91-26-8, Vidoc, We 70-281-36, We 70-281-37, We 73-45-84, We 94-26-36, We 94-27-5, We 94-28-32".

Synonimy zostały skreślone.

Usunięto następujące odmiany: wina białe

"Ehrenbreitsteiner, Goldriesling, Orion, Osteiner, Regner, Prinzipal, Sirius, Staufer";

wina czerwone i różowe

"Baron, Blauburger, Färbertraube, Wildmuskat".

Uzasadnienie:

c) Odmiany winorośli

Wykaz odmian winorośli był niekompletny i został uzupełniony. Należy uwzględnić wszystkie wcześniej sklasyfikowane uprawiane odmiany, które już sprawdziły się w regionie. Wina produkowane z tych odmian spełniają wymogi specyfikacji produktu. Podjęto decyzję o wyreśleniu z wykazu wszelkich odmian winorośli, które nie są obecnie uprawiane na obszarze uprawy winorośli objętym ChNP "Pfalz". Oznacza to, że plantatorzy winorośli nie uważają ich obecnie za rentowne.

W nowej wersji odmiany winorośli będą wymienione pod nagłówkami "odmiany winorośli na wina białe" i "odmiany winorośli na wina czerwone" (wcześniej: "wina białe" i "wina czerwone i różowe"), ponieważ w wykazie odmian winorośli w specyfikacji produktu nie chodzi o wymogi dotyczące produktu końcowego, ale o określenie, czy można uprawiać daną odmianę, czy nie.

Synonimy skreślono, ponieważ wykaz odmian winorośli w specyfikacji produktu jest w zasadzie "zezwoleniem na sadzenie", natomiast nie wprowadza wymogów dotyczących etykietowania.

4. Obowiązujące wymogi

Opis:

Obowiązujące wymogi na mocy przepisów krajowych:

Dodano przepis dotyczący nazewnictwa, zgodnie z którym dozwolone jest stosowanie prawnie regulowanych elementów nazwy zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Uzasadnienie:

Obowiązujące wymogi na mocy przepisów krajowych:

Nowe przepisy dotyczące nazw mają na celu wyjaśnienie tych pojęć stosowanych w nazwach w prawie krajowym, które nie są chronione przez e-Ambrosia.

5. Organy kontrolne

Opis:

Poprawiono numer faksu Izby Rolnictwa.

Skreślono następujące zdanie w pkt 11.2.3 "Kontrola jakości" specyfikacji: "Obowiązkową kontrolę przeprowadza się w odniesieniu do każdego wina Qualitätswein (wino gatunkowe), Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów) i Qualitätsperlwein b.A. (gatunkowe wino półmusujące z określonych regionów).".

Uzasadnienie:

Zmianie uległ numer faksu Izby Rolniczej Nadrenii-Palatynatu.

Zdanie zostało skreślone, aby uniknąć powielania.

6. Inne

Opis:

W akapicie "Związek z obszarem" doprecyzowano i przeredagowano opisy kategorii "wino", "wino półmusujące" i "gatunkowe wino musujące". Nie ma potrzeby zgłaszania zmiany na poziomie Unii, ponieważ nie wywiera ona wpływu na związek z obszarem geograficznym (por. art. 14 rozporządzenia (UE) 2019/33).

Wprowadzono następujące zmiany:

Dodano tekst w pkt 9.4.1 specyfikacji produktu w kategorii "Wino". Zdanie to pierwotnie miało następujące brzmienie:

"»Prädikatsweine« (wina z wyróżnikiem) muszą spełniać co najmniej kryteria określone w pkt 3.2.". Obecnie zdanie to otrzymuje brzmienie "»Prädikatsweine« (wina z wyróżnikiem) muszą spełniać co najmniej kryteria określone w pkt 3.2 i nie mogą być wzbogacane.".

W pkt 9.4.2 w odniesieniu do kategorii "Wino półmusujące" zmieniono jedno zdanie. Zdanie, które zmieniono, miało następujące brzmienie:

"Jest produkowane w procesie fermentacji lub przez dodanie endogenicznego dwutlenku węgla.". Zmienione zdanie będzie miało następujące brzmienie:

"Część dwutlenku węgla uzyskana w sposób naturalny z fermentacji jest zatrzymywana podczas fermentacji.".

W pkt 9.4.3 w odniesieniu do kategorii "Gatunkowe wino musujące" dodano sformułowanie dotyczące pierwszej fermentacji. Do tej pory, zgodnie z opisem, gatunkowe wino musujące mogło być produkowane jedynie w drodze drugiej fermentacji bazowego wina musującego. Zmiana ta oznacza, że gatunkowe wino musujące może być produkowane w drodze pierwszej fermentacji.

Uzasadnienie:

Zmieniono brzmienie pkt 9.4.1 w odniesieniu do kategorii "Wino", aby odróżnić Prädikatsweine (wina z wyróżnikiem) od Qualitätsweine (win gatunkowych).

Zmieniono brzmienie pkt 9.4.2 odniesieniu do kategorii "Wino półmusujące", aby odzwierciedlić faktyczne procedury związane z produkcją wina półmusującego.

W pkt 9.4.3 w kategorii "Gatunkowe wino musujące" dodano odniesienie do procesu pierwszej fermentacji; zgodnie z poprzednią wersją opisu tej kategorii takie wino mogło być produkowane wyłącznie w procesie drugiej fermentacji Nie było to zgodne z praktyką, ponieważ obecnie możliwe jest wytwarzanie gatunkowego wina musującego w procesie pierwszej fermentacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Pfalz

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

4. Opis wina lub win

1. Qualitätswein (wino gatunkowe), białe

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem). Ponadto produkty opatrzone ChNP "Pfalz" mogą być wykorzystywane do produkcji wina półmusującego i Qualitätsschaumwein (gatunkowe wino musujące).

Zasadniczo wina te cechują aromaty od owocowych i świeżych po aromaty owoców egzotycznych. W zależności od odmiany winorośli i sposobu dojrzewania mogą występować tzw. zielone aromaty, pikantny smak i dymne, mineralne nuty. Zależnie od procesu produkcji wina w wyniku kontaktu z drewnem w bukiecie mogą być też wyczuwalne nuty wanilii i kokosa oraz aromaty tostowe. Techniki dojrzewania redukcyjnego mogą dodać aromaty krzemienia i trufli, podczas gdy techniki dojrzewania utleniającego mogą wnieść nuty zbrązowiałych jabłek i orzechów.

Wina te charakteryzują się równowagą między kwasowością i słodyczą i zazwyczaj łączą bogaty, złożony posmak z wyraźną lub umiarkowaną kwasowością.

Mają zazwyczaj barwę od bladożółtej z zielonymi odcieniami do słomkowej i złotożółtej. W zależności od odmiany winorośli możliwa jest również barwa delikatnie czerwona.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Qualitätswein (wino gatunkowe), czerwone

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem). Ponadto produkty opatrzone ChNP "Pfalz" mogą być wykorzystywane do produkcji wina półmusującego i Qualitätsschaumwein (gatunkowe wino musujące).

Wina czerwone charakteryzują się przede wszystkim aromatami owoców jagodowych i czerwonych. Mogą też występować tzw. zielone aromaty. W zależności od sposobu dojrzewania i tego, czy wino dojrzewa w drewnie, w bukiecie mogą się pojawić aromaty korzenne, takie jak wanilia, nuty tostowe, czekolada i kokos, podobnie jak nuty redukcyjne, takie jak krzemień i trufla. Te zazwyczaj pełne wina charakteryzują się łagodną lub wyraźną kwasowością.

Ich czerwona barwa zwykle przybiera odcień od jasnego wiśniowoczerwonego do głębokiej barwy czarnego bzu.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Qualitätswein (wino gatunkowe), różowe, Weißherbst, Blanc de Noir

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem). Ponadto produkty opatrzone ChNP "Pfalz" mogą być wykorzystywane do produkcji wina półmusującego i Qualitätsschaumwein (gatunkowe wino musujące).

Te rodzaje wina produkuje się z szybko tłoczonych czerwonych odmian winorośli. Wina Blanc de Noir mają gamę barw win białych, natomiast wina różowe i Weißherbst mają zazwyczaj barwę od bladoróżowej do jasnoczerwonej. Ponieważ moszcz jest poddawany dojrzewaniu w taki sam sposób jak wino białe, wina te mają na ogół owocowy i świeży aromat owoców jagodowych oraz czerwonych i białych/żółtych owoców. W zależności od użytej odmiany winorośli w winach mogą być również obecne nuty zielonego pieprzu i ziół, a jeśli wina dojrzewają w drewnie - nuty wanilii i kokosa oraz aromaty tostowe.

Wina różowe mają bardziej umiarkowaną zawartość alkoholu i w smaku mogą wywoływać silniejsze odczucie kwasowości.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Qualitätswein (wino gatunkowe), Rotling

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem). Ponadto produkty opatrzone ChNP "Pfalz" mogą być wykorzystywane do produkcji wina półmusującego i Qualitätsschaumwein (gatunkowe wino musujące).

Wina te powstają przez zmieszanie czerwonych i białych winogron lub moszczu. Pod względem właściwości organoleptycznych są one bardzo podobne do win różowych.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Prädikatswein Kabinett (wino z wyróżnikiem "Kabinett")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem).

Wina te charakteryzują się na ogół świeżymi i owocowymi aromatami białych, żółtych i egzotycznych owoców i mogą się w nich pojawiać nuty zielonej trawy i nuty korzenne. Mają niską lub umiarkowaną zawartość alkoholu. Wyraźnie wyrażają cechy odmian winorośli, z których są produkowane, w połączeniu z ogólnie umiarkowanym lub wyrazistym odczuciem kwasowości. Jeśli chodzi o ich barwę, zastosowanie ma opis dotyczący odpowiedniego rodzaju wina gatunkowego (Qualitätswein).

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

6. Prädikatswein Spätlese (wino z wyróżnikiem "Spätlese")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem).

Ponieważ wina "Spätlese" mają wyższą masę moszczu niż wina z wyróżnikiem "Kabinett", bardzo wyraźnie wyrażają cechy odmian winorośli, z których są produkowane, przy czym zazwyczaj mają bogatszy posmak i wyższą zawartością alkoholu. Odzwierciedla się to przede wszystkim w owocowych aromatach i słodkich, korzennych nutach. Gama barw tych win odpowiada konkretnemu rodzajowi wina gatunkowego (Qualitätswein).

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

7. Prädikatswein Auslese (wino z wyróżnikiem "Auslese")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem).

Dzięki wykorzystaniu w pełni dojrzałych i przejrzałych winogron mocno wyczuwalne są cechy odmian, z których powstają te wina Oprócz winogron, które dojrzewały dłużej na winorośli, można również wykorzystać winogrona, w których doszło do koncentracji cukru w wyniku porażenia szlachetną pleśnią (Botrytis cinerea). W ich bukiecie przeważają zazwyczaj intensywnie owocowe aromaty, z nutami owoców egzotycznych i suszonych oraz miodu. Ponadto charakteryzują się one z reguły wysokim poziomem cukru resztkowego. Jeśli chodzi o ich barwę, zastosowanie ma opis dotyczący odpowiedniego rodzaju wina gatunkowego (Qualitätswein).

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

8. Prädikatswein Beerenauslese (wino z wyróżnikiem "Beerenauslese")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem).

Wina te mają wysoką zawartość cukru dzięki zastosowaniu zdrowych, w pełni dojrzałych lub przejrzałych winogron, winogron suszonych i skoncentrowanych winogron zbotrytyzowanych. Coraz częstsze stosowanie winogron zbotrytyzowanych oznacza, że niektóre aromaty typowe dla użytych odmian mają tendencję do zanikania, podczas gdy aromaty miodu, suszonych owoców, rodzynek, karmelu i owoców egzotycznych zwykle stają się bardziej dominujące. Ponieważ wina te z reguły zawierają cukier resztkowy, mają niską lub umiarkowaną zawartość alkoholu. Gama barw tych win odpowiada konkretnemu rodzajowi wina gatunkowego (Qualitätswein).

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

9. Prädikatswein Eiswein (wino z wyróżnikiem "Eiswein")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem).

W wyniku wymrożenia wody w winnicy winogrona są w znikomym stopniu porażone szlachetną pleśnią, a ich składniki są skoncentrowane. Dzięki temu wina lodowe mają z reguły wyższą kwasowość i mocniej wyrażają aromaty zastosowanych odmian, w zależności od czasu, jaki upłynie do momentu, aż po pełnym dojrzeniu winogron wystąpią niezbędne niskie temperatury. Dominują przede wszystkim aromaty żółtych i egzotycznych owoców. Jeśli chodzi o ich barwę, zastosowanie ma opis dotyczący odpowiedniego rodzaju wina gatunkowego (Qualitätswein).

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

10. Prädikatswein Trockenbeerenauslese (wino z wyróżnikiem "Trockenbeerenauslese")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem).

Wina te mają wysoką zawartość cukru dzięki zastosowaniu zdrowych, w pełni dojrzałych lub przejrzałych winogron, winogron suszonych i skoncentrowanych winogron zbotrytyzowanych. Coraz częstsze stosowanie winogron zbotrytyzowanych oznacza, że niektóre aromaty typowe dla użytych odmian mają tendencję do zanikania, podczas gdy aromaty miodu, suszonych owoców, rodzynek, karmelu i owoców egzotycznych zwykle stają się bardziej dominujące. Ponieważ wina te z reguły zawierają cukier resztkowy, mają niską lub umiarkowaną zawartość alkoholu. Gama barw tych win odpowiada konkretnemu rodzajowi wina gatunkowego (Qualitätswein).

Wina Trockenbeerenauslese różnią się od win Beerenauslese tym, że zawartość cukru jest w nich wyższa, a aromaty i barwa bardziej intensywne. W zależności od użytej odmiany winorośli wina te mogą mieć również skoncentrowaną kwasowość.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

11. Qualitätsschaumwein (gatunkowe wino musujące)

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem). Ponadto produkty opatrzone ChNP "Pfalz" mogą być wykorzystywane do produkcji wina półmusującego i Qualitätsschaumwein (gatunkowe wino musujące).

Wina te produkuje się albo z win bazowych (białe, różowe, czerwone, Rotling), albo z kupaży win białych i szybko tłoczonych winogron czerwonych. Umiarkowana zawartość cukru w winogronach pozwala zachować wysoki stopień kwasowości. Wina charakteryzują się aromatami bazowych odmian i wyczuwalne są efekty przechowywania ich na osadzie po drugiej fermentacji. Może się to objawiać lekko orzechowymi nutami i subtelnymi nutami brioszki. Jeśli wina bazowe dojrzewają w kontakcie z drewnem, mogą się pojawić aromaty tostowe i korzenne. Ogólnie rzecz biorąc, Qualitätsschaumwein (gatunkowe wino musujące) jest świeże i kwasowe oraz cechuje się niezbyt wyczuwalną zawartością alkoholu. Zawartość cukru resztkowego waha się od ledwo wyczuwalnej do bardzo wysokiej. Wina mają zazwyczaj barwę od bladożółtej z zielonymi odcieniami do limonkowożółtej, ale bywają również różowe i czerwone.

Gatunkowe wina musujące oznaczone jako "Cremant" są zazwyczaj delikatnie owocowe z orzeźwiającą kwasowością. Mają zwykle barwę białą lub różową. Dzięki dłuższemu minimalnemu okresowi przechowywania powstają wina musujące "Cremant", które są delikatne, kremowe, zrównoważone i delikatnie musujące.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

12. Wino półmusujące

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem). Ponadto produkty opatrzone ChNP "Pfalz" mogą być wykorzystywane do produkcji wina półmusującego i Qualitätsschaumwein (gatunkowe wino musujące).

Wina te mają umiarkowaną zawartość alkoholu i są delikatnie musujące. Cechują je zwykle owocowe aromaty i smaki typowe dla odmian winorośli, z których są produkowane. W przypadku najczęściej stosowanych odmian aromatycznych rozwijają się w szczególności aromaty kwiatowe i nuty owoców egzotycznych, jak również nuty owoców jagodowych i czerwonych. Wina mają zazwyczaj barwę od bladożółtej z zielonymi odcieniami do limonko- wożółtej w przypadku zastosowania odmian białych. Gdy stosuje się odmiany czerwone, gama barw obejmuje kolor różowy i czerwony.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Wszystkie produkty

Szczególne praktyki enologiczne

Zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

2. Wszystkie produkty

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

3. Wszystkie produkty

Praktyka uprawy

Zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

5.2. Maksymalna wydajność

1.

105 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar ten jest ograniczony do Vorderpfalz/Rheinpfalz, tj. rozciąga się od górskich obrzeży Lasu Palatynackiego na zachodzie, przez pasmo górskie Haardt, po nizinę Vorderpfalz znajdującą się w środkowowschodniej części regionu. Uprawa winorośli odbywa się głównie wzdłuż pasma górskiego Haardt oraz na międzyrzeczach i płaskowyżach z pokrywą lessową. Naturalne granice regionu wyznaczają pasmo Haardt na zachodzie, Ren na wschodzie, Alzacja (Francja) lub granica z Bienwaldem na południu, granica z Wormacją na północnym wschodzie oraz Kirchheimbolanden, Stetten, Gauersheim i Zellertal, łącznie z gminami Albisheim, Einselthum i Zell, na północnym zachodzie.

Obszar ChNP obejmuje winnice znajdujące się w następujących gminach i ich częściach:

Albersweiler (5426), Albisheim (Pfrimm) (4555), Altdorf (5470), Annweiler am Trifels (Gräfenhausen (5424), Queichhambach (5421)), Bad Bergzabern (5372), Bad Dürkheim (Bad Dürkheim (4351), Grethen (4354), Leistadt (4356), Seebach (4353), Ungstein (4358)), Barbelroth (5360), Battenberg (Pfalz) (4396), Bellheim (5619), Billig- heim-Ingenheim (Appenhofen (5383), Billigheim (5386), Ingenheim (5384), Mühlhofen (5385)), Birkweiler Birkweiler (5393), Bischheim (4571), Bissersheim (4404), Bobenheim am Berg (4379), Bobenheim-Roxheim (3951), Boc- kenheim an der Weinstraße (Großbockenheim (4414), Kleinbockenheim (4415)), Böbingen (5472), Böchingen (5399), Böhl-Iggelheim (Böhl (4006), Iggelheim (4007)), Bolanden (4573), Bornheim (Südliche Weinstraße) (5516), Bubenheim (Donnersbergkreis) (4550), Burrweiler (5491), Dackenheim (4375), Dannstadt-Schauernheim (Dann- stadt (3994)), Deidesheim (4310), Dierbach (5358), Dirmstein (4408), Dörrenbach (5366), Ebertsheim (4420), Edenkoben (Edenkoben (5466), 4 Mittelhainger (5467), Edesheim (Edesheim (5479), 3 Mittelhainger (5480), Einselthum (4554), Ellerstadt (4339), Erpolzheim (4366), Eschbach (Südliche Weinstraße) (5390), Essingen (5517), Flemlingen (5483), Forst an der Weinstraße (4309), Frankweiler (Südliche Weinstraße) (5397), Freckenfeld (5676), Freimersheim (Pfalz) (5476), Freinsheim (4369), Freisbach (5601), Friedelsheim (4337), Fußgönheim (3978), Gauersheim (4567), Gerolsheim (4407), Gleisweiler (5493), Gleiszellen-Gleishorbach (5374), Göcklingen (5388), Gönnheim (4338), Gommersheim (5474), Großfischlingen (5478), Großkarlbach (4405), Großniedesheim (3962), Grünstadt (Asselheim (4426), Grünstadt (4427), Sausenheim (4428), Hainfeld (5485), Haßloch (4301), Hergersweiler (5359), Herxheim am Berg (4373), Herxheim bei Landau/Pfalz (5527), Herxheimweyher (5526), Heßheim (3965), Heuchelheim bei Frankenthal (3963), Heuchelheim-Klingen (Heuchelheim (5381), Klingen (5382), Hoch- dorf-Assenheim (Assenheim (3995), Hochdorf (3996), Hochstadt (Pfalz) (Niederhochstadt (5519), Oberhochstadt (5518), Ilbesheim bei Landau in der Pfalz (5389), Immesheim (4548), Impflingen (5387), Insheim (5529), Kallstadt (4371), Kandel (5671), Kapellen-Drusweiler (5363), Kapsweyer (5355), Kindenheim (4416), Kirchheim an der Weinstraße (4402), Kirchheimbolanden (4577), Kirrweiler (Pfalz) (5455), Kleinfischlingen (5477), Kleinkarlbach (4400), Kleinniedesheim (3961), Klingenmünster (5375), Knittelsheim (5618), Knöringen (5403), Lambsheim (3971), Landau in der Pfalz (Arzheim (5560), Dammheim (5555), Godramstein (5558), Landau (5551), Mörlheim (5553), Mörzheim (5562), Nußdorf (5556), Queichheim (5554), Wollmesheim (5561), Laumersheim (4406), Leinsweiler (5391), Lingenfeld (5599), Lustadt (Niederlustadt (5597), Oberlustadt (5596), Maikammer (5453), Marnheim (4572), Meckenheim (4306), Mertesheim (4418), Minfeld (5675), Morschheim (4570), Neuleiningen (4398), Neustadt an der Weinstraße (Diedesfeld (4254), Duttweiler (4252), Geinsheim (4251), Gimmeldingen (4259), Haardt (4258), Hambach (4256), Königsbach (4260), Lachen-Speyerdorf (4253), Mußbach (4261), Neustadt (4257)), Niederhorbach (5362), Niederkirchen bei Deidesheim (4308), Niederotterbach (5357), Oberhausen (Südliche Weinstraße) (5361), Oberotterbach (5364), Obersülzen (4409), Obrigheim (Pfalz) (Albsheim an der Eis (4411), Colgenstein- Heidesheim (4410), Mühlheim (4412), Obrigheim (4413), Offenbach an der Queich (5515), Ottersheim (4549), Ottersheim bei Landau (5617), Pleisweiler-Oberhofen (5373), Ranschbach (5392), Rhodt unter Rietburg (Rhodt unter Rietburg (5487), 3 Mittelhainger (5488)), Rittersheim (4568), Rödersheim-Gronau (Alsheim-Gronau (3992), Rödersheim (3991)), Römerberg (Berghausen (4071), Heiligenstein (4072), Mechtersheim (4073)), Rohrbach (Südliche Weinstraße) (5530), Roschbach (5481), Rüssingen (4547), Ruppertsberg (4307), Sankt Martin (5451), Schwegenheim (5600), Schweigen-Rechtenbach (Rechtenbach (5353), Schweigen (5351)), Schweighofen (5354), Siebeldingen (5395), Speyer (4101), Steinfeld (5356), Steinweiler (5673), Stetten (4566), Venningen (5468), Vollmersweiler (5677), Wachenheim an der Weinstraße (4336), Walsheim (5401), Weingarten (Pfalz) (5602), Weisenheim am Berg (4377), Weisenheim am Sand (4367), Westheim (Pfalz) (5598), Weyher in der Pfalz (Weyher in der Pfalz (5489), 3 Mittelhainger (5490)), Winden (Germersheim) (5674), Zeiskam (5616), Zellertal (Harxheim (4551), Niefernheim (4552), Zell (4553)).

Dokładne granice obszaru są widoczne na mapach, na których zaznaczono winnice w wymienionych wyżej gminach, z podziałem na działki. Mapy są dostępne pod adresem www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein.

Qualitätswein (wino gatunkowe), Prädikatswein (wino z wyróżnikiem), Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów) i Qualitätsperlwein b.A. (gatunkowe wino półmusujące z określonych regionów) opatrzone nazwą "Pfalz" mogą być produkowane na obszarze innym niż obszar uprawy, na którym zebrano winogrona i który jest wskazany na etykiecie, pod warunkiem że obszar produkcji znajduje się w tym samym lub sąsiednim kraju związkowym.

7. Odmiany winorośli

Accent

Acolon

Adelfränkisch - Grüner Adelfränkisch

Albalonga

Allegro

Alvarinho - Albarino

Arneis

Artaban

Auxerrois - Auxerrois Blanc, Pinot Auxerrois

Bacchus

Barbera

Blauer Frühburgunder - Pinot Noir Précoce, Pinot Madeleine, Madeleine Noir, Frühburgunder, Pinot Madelaine

Blauer Gänsfüßer

Blauer Limberger - Lemberger, Blaufränkisch, Limberger

Blauer Muskateller - Muskateller, Schwarzblauer Muskateller; Muscat Noir, Schwarzer Muskateller, Muscat a petits grains noirs

Blauer Portugieser

Blauer Silvaner

Blauer Spätburgunder

Blauer Trollinger - Trollinger, Vernatsch

Blauer Zweigelt - Zweigeltrebe, Rotburger, Zweigelt

Blütenmuskateller

Bolero

Bronner

Cabaret Noir

Cabernet Blanc

Cabernet Bordo

Cabernet Cantor

Cabernet Carbon

Cabernet Carol

Cabernet Cortis

Cabernet Cubin

Cabernet Dorio

Cabernet Dorsa

Cabernet Eidos

Cabernet Franc

Cabernet Jura

Cabernet Mitos

Cabernet Sauvignon

Cabertin

Calandro

Calardis Blanc

Calardis Musqué

Carignan Noir

Carménere

Chardonnay

Chenin Blanc

Cinsault

Dakapo

Deckrot

Divico

Dolcetto

Domina

Donauriesling

Dornfelder

Dunkelfelder

Ehrenfelser

Faberrebe

Felicia

Fer Servadou

Fernao Pires

Floreal

Früher Malingre - Malinger

Früher Roter Malvasier - Malvasier, Früher Malvasier, Malvoisie

Gamaret

Gelber Muskateller

Gelber Orleans - Orleans

Gf 2004-043-0010

Gf 2010-011-0048

Gf 84-58-988

Gf Nf 10-1026

Gf-Ga 52-42

Glera

Gm 674-1

Goldmuskateller - Muskateller

Grenache Blanc

Grenache Noir - Grenache

Grüner Silvaner - Silvaner, Sylvaner

Grüner Veltliner - Veltliner

Grünfränkisch

Helfensteiner

Helios

Heroldrebe

Hibernal

Huxelrebe - Huxel

Hölder

Johanniter

Juwel

Kanzler

Kerner

Kernling

Lagrein - Blauer Lagrein, Lagrain

Laurot

Malbec

Manzoni Bianco - Manzoni Bianco

Mariensteiner

Marsanne Blanche - Marsanne

Marselan

Merlot

Merlot Kanthus

Merlot Khorus

Monastrell - Mourvèdre

Morio Muskat

Muscaris

Muskat Ottonel - Muskat-Ottonel

Muskat Trollinger

Müller Thurgau - Rivaner

Müllerrebe - Schwarzriesling, Pinot Meunier

Nebbiolo

Nobling

Optima 113 - Optima

Ortega

Palas

Perle

Petit Manseng

Petit Verdot

Petite Syrah

Phoenix - Phönix

Pinot Nova

Pinotage

Pinotin

Piroso

Pollux

Primitivo - Zinfandel, Blaucher Scheuchner

Prior

Reberger

Regent

Reichensteiner

Rieslaner

Rinot

Roesler - Rösler

Rondo

Rosenmuskateller - Muskateller

Rosé Chardonnay - Chardonnay, Rosa Chardonnay, Chardonnay Rosé

Roter Elbling - Elbling Rouge

Roter Gutedel - Chasselas Rouge, Fendant Rouge

Roter Muskateller - Muskateller, Muscat, Moscato

Roter Müller-Thurgau

Roter Riesling

Roter Traminer - Clevner, Traminer

Roter Veltliner

Roussanne

Ruländer - Pinot Grigio, Grauburgunder, Grauer Burgunder, Pinot Gris

Saint Laurent - St. Laurent, Sankt Laurent

Sangiovese

Saphira

Satin Noir

Sauvignac

Sauvignon Blanc - Muskat Silvaner

Sauvignon Gris

Sauvignon Gryn

Sauvignon Nepis

Sauvignon Rytos

Sauvignon Sary

Sauvitage

Scheurebe

Schwarzblauer Riesling

Schwarzer Urban

Schönburger

Semillon

Siegerrebe

Solaris

Soreli

Souvignier Gris

Syrah

Tannat

Tauberschwarz

Tempranillo

VB 32-7

VB 91-26-5

VB 91-26-8

VB Cal 1-22

VB Cal 1-28

Verdicchio Bianco - Trebbiano di Soave

Veritage

Vidoc

Villaris

Viognier

We 70-281-36

We 70-281-37

We 73-45-84

We 94-26-36

We 94-27-5

We 94-28-32

We S 509

Weißer Burgunder - Pinot Bianco, Weißburgunder, Pinot Blanc

Weißer Elbling - Elbling, Kleinberger

Weißer Gutedel - Chasselas Blanc, Fendant Blanc, Fendant

Weißer Heunisch - Heunisch

Weißer Lagler

Weißer Riesling - Riesling Renano, Rheinriesling, Klingenberger, Riesling

Würzer

8. Opis związku lub związków

Ze strukturalnego i geologicznego punktu widzenia pasmo górskie Haardt i nizina Vorderpfalz leżą na Nizinie Gór- noreńskiej, będącej tektoniczną doliną ryftową rozciągającą się w kierunku NNE-SSW. Obszar uprawy winorośli w Palatynacie jest ograniczony do Vorderpfalz/Rheinpfalz, tj. rozciąga się od górskich obrzeży Lasu Palatynackiego na zachodzie, przez pasmo górskie Haardt, po nizinę Vorderpfalz znajdującą się w środkowowschodniej części regionu. Średnia wysokość, na której położone są winnice, wynosi 170 m n.p.m. Uprawa winorośli odbywa się głównie wzdłuż pasma górskiego Haardt oraz na międzyrzeczach i płaskowyżach z pokrywą lessową. Najbardziej strome zbocza, o nachyleniu do 60 %, na których sadzi się strome winnice, znajdują się na zachodzie, na obrzeżach Lasu Palatyńskiego i wzdłuż pasma Haard. Płaskie winnice (nachylenie <10 %) występują głównie na międzyrzeczach i płaskowyżach. Średnie nachylenie winnic w całym Palatynacie wynosi około 4,5 %. Średni azymut wynosi 140° (południowo-wschodni).

Na wschodzie Las Palatynacki ustępuje miejsca obrzeżom pasma Haardt, właściwej strefie ryftowej Niziny Górno- reńskiej. Obszar ten, o szerokości zaledwie kilku kilometrów, ma bardzo zróżnicowany skład geologiczny. Oprócz osadów trzeciorzędowych można tam znaleźć miejscami skały mezozoiczne. Takie skały są często całkowicie pokryte stosunkowo grubymi osadami pokrywowymi z okresu czwartorzędu. Na obszarze uprawy winorośli Palaty- nat znaczna część winorośli rośnie na lessie i pochodnych lessu. Winorośl można również znaleźć na czwartorzędowych glinach, piaskach i żwirach rzecznych. Na trzecim miejscu wśród najbardziej rozpowszechnionych typów gleby pod względem zajmowanej powierzchni znajdują się trzeciorzędowe wapienie i margle. Winorośl uprawia się również na piaskowcu czerwonego spągowca i pstrym piaskowcu, choć tylko w ograniczonym zakresie. Wapienie, margle i dolomity wapienia muszlowego, kajpru i jury są w zasadzie skałami egzotycznymi. Można również znaleźć całkowicie odizolowane pokłady skał wulkanicznych czerwonego spągowca i trzeciorzędowych oraz skał wczesno- paleozoicznych.

Pod względem składu gleby lessy i pochodne lessów stanowią osad pierwotny, na którym rozwinęły się pararędziny brunatne, czarnoziem i pararędziny właściwe. W osadach rzecznych dominującymi typami gleb są regosole i gleby brunatne, a na równinach zalewowych również gleby vegen i gley-vegen. W osadach trzeciorzędowych utworzyły się różne typy gleb, przede wszystkim gleby ferralitowe, fersiallityczne i Terrae calcis. Pomimo głęboko wyoranych bruzd pod uprawę winorośli naturalne typy gleb są nadal często rozpoznawalne.

Klimat obszaru uprawy winorośli jest następujący: średnia roczna temperatura wynosi około 10 °C, a średnia temperatura w sezonie wegetacyjnym - 14,7 °C. Zasadniczo temperatura wzrasta z zachodu (pasmo Haardt) na wschód (Nizina Górnoreńska). Średnie roczne opady na tym obszarze wynoszą około 655 mm, z czego 60 % (390 mm) przypada na sezon wegetacyjny. Najwyższe opady występują w południowozachodniej części obszaru uprawy winorośli Palatynat, natomiast najniższe średnioroczne opady - na północnym wschodzie obszaru. W sezonie wegetacyjnym winorośl w Palatynacie korzysta średnio z 665 000 Wh/m2 bezpośredniego nasłonecznienia.

Czynnik ludzki: Plantatorzy winorośli uprawiają duże, połączone działki, co oznacza, że mechanizacja dobrze się sprawdza i obszary te można uprawiać w sposób opłacalny. Dużą wagę przywiązują do różnorodności odmian winorośli i możliwości ich uprawy, jakie stwarzają poszczególne profile glebowe. W ten sposób powstaje bogactwo aromatów dla konsumenta. W ciągu ostatnich 20 lat sektor wina nabrał szczególnego rozpędu. Dowodem tego jest rosnąca liczba najlepszych młodych producentów. Czynnik ludzki opiera się na wielowiekowej tradycji uprawy winorośli.

Kategorie produktów sektora wina

Opisane związki odnoszą się do produkcji produktów bazowych z winogron, które różnią się charakterem ze względu na różnorodność gleb i metod przetwarzania. Po zbiorach winogrona klasyfikuje się w odpowiednich klasach jakości na użytek produkcji wina.

Kategoria "Wino"

Wina gatunkowe muszą spełniać minimalne wymogi dla danej kategorii odmiany winorośli, określone w pkt 3.2 specyfikacji produktu, i mogą być wzmacniane. "Prädikatsweine" (wina z wyróżnikiem) muszą spełniać co najmniej kryteria określone w pkt 3.2 specyfikacji produktu i nie mogą być wzbogacane. W przypadku uprawy produktu podstawowego (winogron) przeznaczonego do produkcji win z wyróżnikiem, w trakcie sezonu wegetacyjnego plantator winorośli może stosować specjalne zabiegi pielęgnacyjne, takie jak usuwanie liści wokół winogron lub przerzedzanie gron, aby uzyskać lepszą jakość i większą intensywność składników winogron. Ponadto wina z wyróżnikiem są efektem stosowania przez producentów zróżnicowanych technologicznie metod dojrzewania, a więc dodatkowego oddziaływania czynnika ludzkiego.

Kategoria "Wino półmusujące"

W przypadku gatunkowego wina półmusującego z określonych regionów produkt bazowy musi spełniać minimalne wymogi dotyczące wina gatunkowego z danego regionu, określone w pkt 3.2 specyfikacji produktu. Część dwutlenku węgla uzyskana w sposób naturalny z fermentacji jest zatrzymywana podczas fermentacji.

Kategoria "Gatunkowe wino musujące"

Produkt bazowy musi spełniać kryteria określone w pkt 3.2 specyfikacji produktu. W zależności od etapu wzrostu i lokalizacji winogrona z wybranych winnic wykorzystywane do produkcji wina bazowego przeznaczonego do produkcji wina musującego należy zbierać wcześniej, aby zachować orzeźwiającą kwasowość gatunkowego wina musującego z określonych regionów. Wino jest produkowane w procesie pierwszej lub drugiej fermentacji w zbiorniku lub w butelce. Jeżeli do produkcji stosuje się specjalną tradycyjną metodę fermentacji w butelce, wino musujące otrzymuje się w wyniku poddania produktu drugiej fermentacji alkoholowej w butelce. W takim przypadku produkt musi dojrzewać w butelce przez co najmniej dziewięć miesięcy.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Wino, gatunkowe wino musujące i wino półmusujące

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Wina muszą przejść kontrolę urzędową, aby na etykietach można było używać określeń tradycyjnych Qualitätswein (wino gatunkowe), Prädikatswein (wino z wyróżnikiem), Qualitätsperlwein b.A. (gatunkowe wino półmusujące z określonych regionów) oraz Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów). Na etykiecie należy umieścić wydany w związku z tym numer kontroli (amtliche Prüfungsnummer lub A.P.-Nr.). Zastępuje on numer partii.

Oprócz istniejącej chronionej nazwy wina, wino i produkty sektora wina muszą być opatrzone etykietą zawierającą jedno z określeń tradycyjnych wymienionych w punkcie 5 lit. a) specyfikacji produktu. Stosowanie określeń tradycyjnych wymienionych w pkt 5 lit. b) specyfikacji produktu nie jest obowiązkowe.

Określone w przepisach elementy nazwy mogą być stosowane zgodnie z przepisami mającymi zastosowanie.

Ponadto w rejestrze winnic przedstawiono wykaz nazw obszarów, dużych oraz pojedynczych winnic, a także systemów parceli, które mogą być wykorzystywane jako mniejsze jednostki geograficzne. Wskazano w nim granice obiektów i obszarów w kategoriach odniesień katastralnych (jednostka katastralna, podjednostka katastralna, system parceli, działka). Rejestrem zarządza Izba Rolnictwa Nadrenii-Palatynatu. Rejestr winnic ustanawia się i prowadzi na podstawie:

- § 23 ust. 3 i 4 federalnej ustawy o winach (Weingesetz);

- § 29 federalnego rozporządzenia o winach (Weinverordnung);

- ustawy Nadrenii-Palatynatu o wyznaczaniu miejsc i obszarów oraz o rejestrze winnic (ustawa o winnicach) [Landesgesetz über die Festsetzung von Lagen und Bereichen und über die Weinbergsrolle - Weinlagengesetz)];

- § 2 ust. 16 rozporządzenia Nadrenii-Palatynatu w sprawie obowiązków w dziedzinie przepisów dotyczących wina (Landesverordnung über Zuständigkeiten auf dem Gebiet des Weinrechts).

Granice mniejszych jednostek geograficznych można zmienić wyłącznie za zgodą właściwych organów zgodnie z § 22g federalnej ustawy o winach, które muszą powiadomić o wszelkich zmianach Federalny Urząd ds. Rolnictwa i Żywności (BLE).

Link do specyfikacji produktu

http://www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.