W której kolumnie PKPiR ująć zakup półproduktów służących do przygotowania dań na promocję?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 31 grudnia 2019 r.
Autor odpowiedzi: Szczupaczyński-Dotryw Tadeusz
Odpowiedzi udzielono: 1 lipca 2015 r.

PYTANIE

Podatnik rozpoczynający działalność w zakresie usług gastronomicznych w restauracji, rozliczający się na podstawie PKPiR dokonał zakupu surowców i półproduktów do przygotowania dań gotowych.

Jak zakwalifikować zakup materiałów, bądź udokumentować ich zużycie jeżeli część z nich została zużyta na próbne przygotowanie dań w celu ustalenia/udoskonalenia receptur, część została zużyta w celu przygotowania dań na degustacje w ramach działań reklamowych związanych z rozpoczęciem działalności, a pozostała część została normalnie przetworzona i sprzedana w formie dań gotowych?

Czy prawidłowym jest zaksięgowanie w PKPiR wszystkich zakupionych produktów w kolumnie 10 PKPiR?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX