W której kolumnie PKPiR ująć zakup półproduktów służących do przygotowania dań na promocję?
Pytania i odpowiedzi
Status: Nieaktualne, stan prawny na: 31 grudnia 2019 r.
Odpowiedzi udzielono: 1 lipca 2015 r.
PYTANIE
Podatnik rozpoczynający działalność w zakresie usług gastronomicznych w restauracji, rozliczający się na podstawie PKPiR dokonał zakupu surowców i półproduktów do przygotowania dań gotowych.
Jak zakwalifikować zakup materiałów, bądź udokumentować ich zużycie jeżeli część z nich została zużyta na próbne przygotowanie dań w celu ustalenia/udoskonalenia receptur, część została zużyta w celu przygotowania dań na degustacje w ramach działań reklamowych związanych z rozpoczęciem działalności, a pozostała część została normalnie przetworzona i sprzedana w formie dań gotowych?
Czy prawidłowym jest zaksięgowanie w PKPiR wszystkich zakupionych produktów w kolumnie 10 PKPiR?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX