W jaki sposób wyliczyć diety związane z podróżą służbową pracownika?
PYTANIE
Czy w sytuacji opisanej poniżej po stronie pracownika powstanie przychód do opodatkowania i naliczenia składek ZUS oraz w jakiej wysokości?
Stan faktyczny: dieta należna pracownikowi według czasu podróży służbowej 2,5 diety czyli 75 zł, pomniejszenia o zapewnione posiłki (2x śniadanie, 1x obiad, 2x kolacja) czyli -45 zł. Należna dieta dla pracownika 30 zł. Pracownik przedłożył jedynie fakturę za nocleg gdzie wykazano śniadania (2x30 zł). Inne posiłki sfinansowali kontrahenci.
Czy przychód należy wyliczyć według wariantu A: 75 zł - 45 zł = 30 zł + 60 zł (rzeczywista wartość śniadań) = 90 zł -75 zł = 15 zł, i jest to przychód do opodatkowania?
Czy przychód należy wyliczyć według wariantu B: 75 zł - 45 zł = 30 zł + 60 zł (rzeczywista wartość śniadań) = 90 zł -(2x 30 zł jako pełna dieta za każdy dzień) = 30 zł, i jest to przychód do opodatkowania?
Czy przychód należy wyliczyć według wariantu C: 2x30 zł (jako wartość śniadań) minus 2x7,50 zł (jako ryczałtowa wartość śniadania) = 45 zł, i jest to przychód do opodatkowania?
Czy jeszcze inaczej należy ustalić wartość przychodu, np. należy doliczyć także wartość posiłków jakie opłacili kontrahenci?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX