W jaki sposób rozliczać delegacje pracownika, który ma zapewnione posiłki?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Szczupaczyński-Dotryw Tadeusz
Odpowiedzi udzielono: 16 kwietnia 2013 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Pracownik delegowany w zagraniczną podróż służbową podczas rozliczenia przedstawia rachunki za wyżywienie (obiad, kolacja) ponadto ma zapewniony hotel, w cenie którego wliczone jest śniadanie. Na rachunkach za hotel czasami jest wskazana osobno pozycja za śniadanie, a czasami nie. Rachunki za konsumpcję przewyższają ustalone limity (15% dla śniadania i 30% dla obiadu i kolacji).

Czy prawidłowe jest podczas rozliczania delegacji pomniejszanie należnej diety o zapewnione posiłki, procentowo (czyli 15% za zapewnione śniadanie, 30% za obiad i 30% kolację) i jednoczesny zwrot pracownikowi w pełnej wysokości kwot wskazanych na rachunkach?

Czy nadwyżka pomiędzy kwotą wypłaconą, a ustalonym limitem stanowi przychód dla pracownika i podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych?

Czy ma znaczenie w sposobie wyliczania diet to czy na rachunku za hotel jest osobno wykazana kwota za śniadanie czy też nie?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX