W jaki sposób należy zakwalifikować zakład prowadzący rozbiór kurczaka, magazynowanie i sprzedaż tuszek drobiowych w ilości 1 tony na dobę?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 10 października 2019 r.
Autor odpowiedzi: Gall Marek
Odpowiedzi udzielono: 8 maja 2012 r.

PYTANIE

Zakład ma prowadzić rozbiór kurczaka, magazynować i sprzedawać tuszki drobiowe w ilości 1 tony na dobę.

W jaki sposób należy zakwalifikować zakład, zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 9 listopada 2010 r. w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko (Dz. U. Nr 213, poz. 1397) - dalej r.p.z.o.ś.?

Jednocześnie wystąpiono o udzielenie pozwolenia wodnoprawnego na odprowadzanie ścieków z zakładu do gruntu poprzez drenaż rozsączający (ma być separator tłuszczu).

Jakie mogą tam występować zanieczyszczenia oprócz BZT5 i ChZT oraz zawiesiny ogólne?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX