W jaki sposób należy ustalić wartość inwentaryzacyjną gotowych wyrobów?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 31 grudnia 2019 r.
Autor odpowiedzi: Jurek Marek
Odpowiedzi udzielono: 16 sierpnia 2010 r.

PYTANIE

Osoba fizyczna prowadzi działalność gospodarczą gastronomiczną i produkcyjną (KPiR). Produkcja trwa przez cały rok, a przychody ze sprzedaży występują główne w II kwartale. W pozostałej części roku sprzedawane są niewielkie ilości produktów i trwa produkcja "na magazyn".

W jaki sposób należy ustalić wartość inwentaryzacyjną gotowych wyrobów (na 31 grudnia)?

Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych - dalej u.p.d.o.f. nie nakłada obowiązku prowadzenia kalkulacji.

Czy wystarczająca jest wycena zapasów produktów gotowych w cenie zakupu materiałów bezpośrednich, a koszty płac (znaczne kwoty), energii, kosztów transportu itp. zaliczyć w ciężar kosztów z bieżącego okresu?

Wartość wytworzonych produktów jest znaczna i wywiera ogromny wpływ na podstawę opodatkowania. Proszę o wskazanie istniejących na tę okoliczność interpretacji i wyroków sądowych.

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX