W jaki sposób należy ustalić wartość inwentaryzacyjną gotowych wyrobów?
PYTANIE
Osoba fizyczna prowadzi działalność gospodarczą gastronomiczną i produkcyjną (KPiR). Produkcja trwa przez cały rok, a przychody ze sprzedaży występują główne w II kwartale. W pozostałej części roku sprzedawane są niewielkie ilości produktów i trwa produkcja "na magazyn".
W jaki sposób należy ustalić wartość inwentaryzacyjną gotowych wyrobów (na 31 grudnia)?
Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych - dalej u.p.d.o.f. nie nakłada obowiązku prowadzenia kalkulacji.
Czy wystarczająca jest wycena zapasów produktów gotowych w cenie zakupu materiałów bezpośrednich, a koszty płac (znaczne kwoty), energii, kosztów transportu itp. zaliczyć w ciężar kosztów z bieżącego okresu?
Wartość wytworzonych produktów jest znaczna i wywiera ogromny wpływ na podstawę opodatkowania. Proszę o wskazanie istniejących na tę okoliczność interpretacji i wyroków sądowych.
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX