Pytania i odpowiedzi
Status: Aktualne
Autor odpowiedzi: Gos Waldemar
Odpowiedzi udzielono: 12 grudnia 2017 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Jesteśmy jednostką, która prowadzi działalność handlową (art.spożywcze) w sklepach własnych. Ponadto rozpoczęliśmy działalność gastronomiczną, która produkuje wyroby garmażeryjne sprzedawane w naszych sklepach. Przyjęte towary z zakupu oraz wyprodukowane posiłki wyceniane są według cen sprzedaży brutto. Przesunięcia wewnętrzne są również wyceniane wg. cen brutto. W pierwszym miesiącu rozliczenia zakładu gastronomicznego nie wystąpiła w tej działalności sprzedaż zewnętrzna tylko same przesunięcia do sklepów.

W jaki sposób należy dokonać rozliczenia odchyleń z tytułu marży gastronomicznej oraz gdzie wykazać tą wartość w RZiS?

Wyliczona marża została zaksięgowana w następujący sposób:

Wn konto 342 Odchylenia z tytułu marży

Ma konto 731 Koszt własny zakupu.

Natomiast prezentacja w RZiS ze względu na to, że nie było sprzedaży zewnętrznej wykazuje wartość ujemną. Mamy wątpliwość pod względem prawidłowości takiej prezentacji.

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX

Zaloguj się do LEX | Nie korzystasz jeszcze z programów LEX?