W jaki sposób należy dokonać rozliczenia odchyleń z tytułu marży gastronomicznej?
PYTANIE
Jesteśmy jednostką, która prowadzi działalność handlową (art.spożywcze) w sklepach własnych. Ponadto rozpoczęliśmy działalność gastronomiczną, która produkuje wyroby garmażeryjne sprzedawane w naszych sklepach. Przyjęte towary z zakupu oraz wyprodukowane posiłki wyceniane są według cen sprzedaży brutto. Przesunięcia wewnętrzne są również wyceniane wg. cen brutto. W pierwszym miesiącu rozliczenia zakładu gastronomicznego nie wystąpiła w tej działalności sprzedaż zewnętrzna tylko same przesunięcia do sklepów.
W jaki sposób należy dokonać rozliczenia odchyleń z tytułu marży gastronomicznej oraz gdzie wykazać tą wartość w RZiS?
Wyliczona marża została zaksięgowana w następujący sposób:
Wn konto 342 Odchylenia z tytułu marży
Ma konto 731 Koszt własny zakupu.
Natomiast prezentacja w RZiS ze względu na to, że nie było sprzedaży zewnętrznej wykazuje wartość ujemną. Mamy wątpliwość pod względem prawidłowości takiej prezentacji.
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX