W jaki sposób należy dokonać rozliczenia odchyleń z tytułu marży gastronomicznej?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Gos Waldemar
Odpowiedzi udzielono: 12 grudnia 2017 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Jesteśmy jednostką, która prowadzi działalność handlową (art.spożywcze) w sklepach własnych. Ponadto rozpoczęliśmy działalność gastronomiczną, która produkuje wyroby garmażeryjne sprzedawane w naszych sklepach. Przyjęte towary z zakupu oraz wyprodukowane posiłki wyceniane są według cen sprzedaży brutto. Przesunięcia wewnętrzne są również wyceniane wg. cen brutto. W pierwszym miesiącu rozliczenia zakładu gastronomicznego nie wystąpiła w tej działalności sprzedaż zewnętrzna tylko same przesunięcia do sklepów.

W jaki sposób należy dokonać rozliczenia odchyleń z tytułu marży gastronomicznej oraz gdzie wykazać tą wartość w RZiS?

Wyliczona marża została zaksięgowana w następujący sposób:

Wn konto 342 Odchylenia z tytułu marży

Ma konto 731 Koszt własny zakupu.

Natomiast prezentacja w RZiS ze względu na to, że nie było sprzedaży zewnętrznej wykazuje wartość ujemną. Mamy wątpliwość pod względem prawidłowości takiej prezentacji.

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX