W jaki sposób dokonać rozliczenia VAT od produktów nabywanych do wytworzenia posiłków, których sprzedaż jest opodatkowana i zwolniona?
PYTANIE
Podatnik, od 1 września, w ramach umowy z gminą, przejął prowadzenie stołówek szkolnych. W ramach tej umowy przygotowuje i wydaje posiłki uczniom i nauczycielom, które na mocy art. 43 ust. 1 pkt 24 korzystają ze zwolnienia z VAT. Gmina w umowie dopuściła też przygotowanie i sprzedaż posiłków komercyjnych opodatkowanych 8% stawką VAT. Klient świadczy poza działalnością gastronomiczną inny rodzaj usług opodatkowany stawka 23 % oraz 8% VAT.
Wszystkie koszty administracyjne rozliczane są z uwzględnieniem współczynnika sprzedaży opodatkowanej i zwolnionej z 2018 r. (wynosi on 89 % sprzedażny opodatkowanej).
W jaki sposób dokonać rozliczenia VAT od produktów nabywanych do wytworzenia posiłków, których sprzedaż jest opodatkowana i zwolniona?
Czy liczyć współczynnikiem, a w styczniu skorygować?
Czy nie odliczać VAT(chociaż proporcji sprzedaży opodatkowanej i zwolnionej posiłków na ten czas nie znamy)?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX