W jaki sposób amortyzować pawilon handlowy oraz jego wyposażenie?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 31 grudnia 2021 r.
Autor odpowiedzi: Klimek Krzysztof
Odpowiedzi udzielono: 6 marca 2018 r.

PYTANIE

Jak zakwalifikować w środkach trwałych i jaką stawkę amortyzacji należy zastosować do pawilonu handlowego na dzierżawionym gruncie, który został przystosowany jako lokal gastronomiczny?

Czy wyposażenie linii technologicznej gastronomicznej stanowi odrębny środek trwały?

Czy wszystkie wydatki poniesione na przystosowanie lokalu przez podatnika poniesione przed uzyskaniem pozwolenia z sanepid powinny zwiększyć wartość początkową lokalu?

Pawilon handlowy został kupiony na umowę kupna-sprzedaży przed rozpoczęciem działalności gospodarczej, poniesiono wydatki na adaptację łazienki, drzwi, podłogi,-poniesiono koszt projektu i instalacji systemu wentylacji w wysokości 20.000 zł.

Czy wykonany projekt baru za 2500 zł zwiększa wartość pawilonu?

Zakupiono w październiku i listopadzie lodówki, lady, szafy chłodnicze, kuchnie gazowe (na butle), które zostały uznane jako samodzielne środki trwałe lub wyposażenie miesiącu zakupu. Odbiór lokalu gastronomicznego nastąpił w grudniu 2017 r.

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX