Pod jakimi warunkami pracodawca może zapewnić pracownikom boks jako alternatywę dla standardowej jadalni?
Pytania i odpowiedzi
Status: Aktualne
Odpowiedzi udzielono: 14 marca 2018 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie
PYTANIE
Na jakich przepisach opierają się zakłady pracy, które tworzą na hali produkcyjnej tzw. boksy w których pracownicy produkcji spożywają posiłki?
Pracodawca uważa, że jest to powszechnie stosowane i musi być to zgodne z prawem. Zakład zatrudnia około 230 osób w tym 150 osób na produkcji. Na terenie zakładu jest jadalnia w niektórych przypadkach oddalona ponad 75 m od stanowisk pracy. Pracownicy chcieliby jeść bliżej miejsca pracy.
Jakie warunki musiałoby spełniać takie miejsce do spożywania posiłków na hali?
Czy boks jest odpowiedni, a może kontener zamykany ze zlewozmywakiem, wodą i urządzeniem do podgrzewania posiłków załatwiłby sprawę?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX