Pod jakim kodem odpadu powinno się klasyfikować agar stosowany jako pożywka dla bakterii w laboratorium producenta soków?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 5 stycznia 2020 r.
Autor odpowiedzi: Jerzy Janusz
Odpowiedzi udzielono: 27 stycznia 2015 r.

PYTANIE

Firma zajmująca się produkcją żywności (konkretnie produkująca soki) w swoim laboratorium dokonuje prób owego produktu przy użyciu agaru.

W jaki sposób należy kwalifikować powstający odpad przy założeniu, że stanowi on neutralny podkład do pożywek, na których hoduje się bakterie oraz przy założeniu, iż pojawią się kultury bakterii niebezpieczne dla produktu?

Czy powinno się traktować agar jak odpad medyczny niebezpieczny?

Czy można by umieścić agar w autoklawie, zneutralizować i jako ściek wylać do kanalizacji?

Czy w tym przypadku posiadałby kwalifikację ścieku przemysłowego?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX