Od jakiej kwoty diety zagranicznej należy pomniejszyć zapewnione wyżywienie?
PYTANIE
Od jakiej kwoty diety zagranicznej należy pomniejszyć zapewnione wyżywienie?
Czy od pełnej diety, czy od kwoty diety za dzień wyliczonej według art. 14 pkt 3 rozporządzenia?
Przykład 1:
Pracownikowi wyliczono dietę w Niemczech za 6 godzin w wysokości 1/3 * 49 EUR. Pracownik miał zapewniony jeden obiad.
Czy należy pomniejszać zawsze od podstawy pełnej stawki diety: 30% * 49, czy pomniejszyć kwotę diety za ten dzień: 1 dzień = 30% * (49/3)?
Przykład 2:
Pracownikowi wyliczono dietę w Niemczech za trzy doby i 6 godzin w wysokości 3 i 1/3 * 49 EUR. Pracownik miał zapewnione dwa obiady.
Czy należy pomniejszać zawsze od podstawy pełnej stawki diety: (30% * 49)*2, czy powinno się wskazać w które dni był obiad np. w pierwszy i trzeci i wówczas pomniejszyć kwoty diet za te dni: 1 dzień = 30% * 49 i 2 dzień =30% * (49/3)?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX