Na jakich zasadach korzystać ze zwolnienia od składek ZUS w odniesieniu do posiłków dla pracowników?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Ziółkowski Paweł
Odpowiedzi udzielono: 25 września 2023 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Czy przekazywanie pracownikom bonów, talonów przedpłaconych do nabywania produktów spożywczych w placówkach handlowych, które nie są gotowymi posiłkami a stanowią jedynie produkty, z których posiłek można przygotować jest wyłączone z podstawy wymiaru składek ZUS?

Czy nabywanie produktów spożywczych, a nie gotowych posiłków będzie uprawniać do skorzystania z wyłączenia zwolnienia ze składek ZUS do kwoty 450 zł?

Czy stosując się do powyższego nowego zapisu uzasadnionym jest, aby stosować np. dwie kategorie stopniowania przyznawania bonów o różnych wartościach np. dział magazynu - pracownicy dostaną po 450 zł dodatku ze względu na większe zapotrzebowanie kaloryczne, natomiast pracownicy umysłowi po 300 zł?

Czy taka argumentacja będzie wystarczająca i zgodna z przepisami prawa?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX