Na jakich zasadach korzystać ze zwolnienia od składek ZUS w odniesieniu do posiłków dla pracowników?
PYTANIE
Czy przekazywanie pracownikom bonów, talonów przedpłaconych do nabywania produktów spożywczych w placówkach handlowych, które nie są gotowymi posiłkami a stanowią jedynie produkty, z których posiłek można przygotować jest wyłączone z podstawy wymiaru składek ZUS?
Czy nabywanie produktów spożywczych, a nie gotowych posiłków będzie uprawniać do skorzystania z wyłączenia zwolnienia ze składek ZUS do kwoty 450 zł?
Czy stosując się do powyższego nowego zapisu uzasadnionym jest, aby stosować np. dwie kategorie stopniowania przyznawania bonów o różnych wartościach np. dział magazynu - pracownicy dostaną po 450 zł dodatku ze względu na większe zapotrzebowanie kaloryczne, natomiast pracownicy umysłowi po 300 zł?
Czy taka argumentacja będzie wystarczająca i zgodna z przepisami prawa?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX