Kto jest wprowadzającym do obrotu, producent, czy punkt gastronomiczny?
PYTANIE
Pytanie dotyczy nowych przepisów wdrażających przepisy dyrektywy SUP.
Producent opakowań posiada w swojej ofercie opakowania jednorazowego użytku zawierające tworzywa sztuczne. Są to między innymi standardowe pojemniki na żywność, które nie są produkowane na zlecenie i są dostępne w standardowej ofercie bez żadnych oznaczeń.
Taki pojemnik może być przeznaczony zarówno na żywność, o której mowa w załączniku 9 Sekcji I pkt 1 lub inną żywność, która np. wymaga podgrzania. Sprzedając pojemniki do kontrahenta np. punktu gastronomicznego producent nie ma wiedzy, do pakowania jakich produktów pojemnik zostanie wykorzystany.
Kto jest wprowadzającym do obrotu, producent, czy punkt gastronomiczny?
Kiedy następuje wprowadzenie do obrotu w świetle przepisów ustawy?
Na podstawie jakich dokumentów wprowadzający ma prowadzić ewidencję?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX