Kiedy zakład ubojni trzody chlewnej z zakładem przetwórstwa mięsa ma obowiązek prowadzenia monitoringowych pomiarów emisji do powietrza?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 12 lipca 2019 r.
Autor odpowiedzi: Gall Marek
Odpowiedzi udzielono: 13 listopada 2018 r.

PYTANIE

Ubojnia (podlega pod IPPC) trzody chlewnej z zakładem przetwórstwa mięsa (również podlega IPPC) uzyskała pozwolenie zintegrowane. Organ w PZ ustalił warunki wyprowadzania pyłów i gazów do powietrza, jednak nie nałożył żadnych obowiązków pomiarów emisji do powietrza. W zakładzie eksploatowane są następujące instalacje powodujące emisje: 2 kotły parowe z palnikami gazowymi o mocy 4,7 MW i rocznym zużyciu paliwa gazowego na oba palniki 3000Mg/rok; 9 komór wędzarniczych z dymogeneratorami o łącznym zużyciu zrębek drewna 280 Mg/rok i piec do opalania szczeciny o mocy 2,311 MW na LPG.

Czy zakład ma obowiązek prowadzenia monitoringowych pomiarów emisji do powietrza z powyższych instalacji?

Jeżeli tak, to jakie pomiary, z jaką częstotliwością i na podstawie jakich przepisów prawa?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX