Kiedy zakład ubojni trzody chlewnej z zakładem przetwórstwa mięsa ma obowiązek prowadzenia monitoringowych pomiarów emisji do powietrza?
PYTANIE
Ubojnia (podlega pod IPPC) trzody chlewnej z zakładem przetwórstwa mięsa (również podlega IPPC) uzyskała pozwolenie zintegrowane. Organ w PZ ustalił warunki wyprowadzania pyłów i gazów do powietrza, jednak nie nałożył żadnych obowiązków pomiarów emisji do powietrza. W zakładzie eksploatowane są następujące instalacje powodujące emisje: 2 kotły parowe z palnikami gazowymi o mocy 4,7 MW i rocznym zużyciu paliwa gazowego na oba palniki 3000Mg/rok; 9 komór wędzarniczych z dymogeneratorami o łącznym zużyciu zrębek drewna 280 Mg/rok i piec do opalania szczeciny o mocy 2,311 MW na LPG.
Czy zakład ma obowiązek prowadzenia monitoringowych pomiarów emisji do powietrza z powyższych instalacji?
Jeżeli tak, to jakie pomiary, z jaką częstotliwością i na podstawie jakich przepisów prawa?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX