Pytania i odpowiedzi
Status: Aktualne
Autor odpowiedzi: Siwińska Magdalena
Odpowiedzi udzielono: 14 czerwca 2006 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Rozliczamy klienta, który jest właścicielem piekarni. Jego pracownicy zatrudnieni są na podstawie umowy o pracę w pełnym wymiarze godzin. Praca w zawodzie piekarza charakteryzuje się tym że odbywa się ona w godzinach od 22.00-6.00 (mniej więcej). Czy mamy obowiązek doliczać im 20% dodatek do wynagrodzenia za pracę w godzinach nocnych? Czy są może jakieś wyjątki związane z rodzajem wykonywanej pracy? Pracownicy zatrudnieni są w pełnym wymiarze czasu pracy, a pracują średnio po 6-7 godzin na dobę. Czy mimo to można zachować w umowach pełny wymiar czasu pracy?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX

Zaloguj się do LEX | Nie korzystasz jeszcze z programów LEX?