Kiedy powstanie obowiązek podatkowy przy świadczeniu usługi gastronomicznej?
PYTANIE
Firma świadczy usługę hotelową i gastronomiczną; klient (osoba fizyczna), który zamówił usługę hotelową (kilka dni) korzysta też z usługi gastronomicznej, ale nie reguluje należności za poszczególne posiłki, lecz poprosił, żeby wszystko rozliczyć łącznie z usługą hotelową (na zakończenie pobytu).
Czy należy tej osobie wystawić paragon fiskalny za każdym razem, gdy klient skorzysta z usługi gastronomicznej (usługa gastronomiczna jest niezależna od usługi hotelowej), czy można wystawić jeden paragon fiskalny, na którym będą wyszczególnione oddzielnie usługa hotelowa i usługa gastronomiczna?
Kiedy powstanie obowiązek podatkowy na przełomie miesiąca, jeżeli usługa rozpocznie się np. 28 września a zakończy 5 października, ale klient ureguluje należność dopiero w momencie wymeldowania z hotelu?
Usługa hotelowa, według mnie moment powstania obowiązku w VAT w dniu zakończenia usługi (wymeldowanie), ale mam wątpliwość odnośnie usługi gastronomicznej.
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX