Kiedy powstanie obowiązek podatkowy przy świadczeniu usługi gastronomicznej?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 31 grudnia 2013 r.
Autor odpowiedzi: Styczyński Rafał
Odpowiedzi udzielono: 7 stycznia 2021 r.

PYTANIE

Firma świadczy usługę hotelową i gastronomiczną; klient (osoba fizyczna), który zamówił usługę hotelową (kilka dni) korzysta też z usługi gastronomicznej, ale nie reguluje należności za poszczególne posiłki, lecz poprosił, żeby wszystko rozliczyć łącznie z usługą hotelową (na zakończenie pobytu).

Czy należy tej osobie wystawić paragon fiskalny za każdym razem, gdy klient skorzysta z usługi gastronomicznej (usługa gastronomiczna jest niezależna od usługi hotelowej), czy można wystawić jeden paragon fiskalny, na którym będą wyszczególnione oddzielnie usługa hotelowa i usługa gastronomiczna?

Kiedy powstanie obowiązek podatkowy na przełomie miesiąca, jeżeli usługa rozpocznie się np. 28 września a zakończy 5 października, ale klient ureguluje należność dopiero w momencie wymeldowania z hotelu?

Usługa hotelowa, według mnie moment powstania obowiązku w VAT w dniu zakończenia usługi (wymeldowanie), ale mam wątpliwość odnośnie usługi gastronomicznej.

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX