Kiedy mamy do czynienia ze stacjonarną placówką gastronomiczną?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Jabłoński Mariusz
Odpowiedzi udzielono: 30 listopada 2020 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Osoba fizyczna prowadzi działalności gospodarczą na podstawie wpisu do Centralnej Ewidencji Działalności Gospodarczej z kodami PKD 10.71.Z, 10.32.Z, 10.52.Z, 10.72.Z, 10.82.Z, 10.85.Z, 10.89.Z, 46.36.Z, 46.37.Z, 46.44.Z, 47.11.Z, 47.24.Z, 47.25.Z, 47.81.Z, 47.91.Z, 47.99.Z, 56.10.A, 56.21.Z, 56.29.Z, 56.30.Z, 85.59.B. Przeważającym kodem jest 10.71.Z - Prowadzona jest cukiernia z miejscem stacjonarnym, który na chwilę obecną jeszcze nie funkcjonuje stacjonarnie, tylko i wyłącznie pieczone są ciasta i torty na zamówienie dla danego klienta, które są przez niego odbierane.

Czy taka firma jest zobligowana od stycznia 2021 dokonywać sprzedaży na kasie on-line i czy jest ona traktowana jak placówka gastronomiczna, czy może jednak nadal używać zwykłej kasy fiskalnej?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX