Jakiej stawce VAT podlega sprzedaż lodów w punkcie stacjonarnym i mobilnym?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Kłos Piotr
Odpowiedzi udzielono: 16 kwietnia 2024 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Podatnik świadczy usługi polegające na produkcji i sprzedaży lodów. Prowadzone są dwa rodzaje sprzedaży w zależności od punktu: 1. Punkt stacjonarny, sezonowy znajdujący się w przerobionym kontenerze morskim. Towar wydawany jest na wynos bez możliwości wejścia do środka. Lody sprzedawane są w jednorazowych kubkach, opakowaniach lub waflach. Lokal nie posiada toalety dla klientów, jednak przed lokalem stoją ławeczki dla klientów. Sprzedawane lody produkowane są w pracowni zlokalizowanej niedaleko punktu sprzedaży. Lody rzemieślnicze sprzedawane są na wagę i porcjowane po około 100 gram za pomocą łyżki - łopatki. Z uwagi na wymogi sanitarne lody nakłada sprzedawca do kubka lub wafla, a następnie wydaje klientowi. Dodatkowo klient ma możliwość dokupienia posypki. Oprócz lodów w wafelkach lub kubeczkach punkt sprzedaje również lody w tak zwanych boxach na wynos. Lody nakładane są bezpośrednio do termicznych pojemników o pojemnościach 0,5 kg lub 1kg, a następnie zamykane i przekazywane klientowi. 2. Punkt mobilny, czyli wózek lodowy, który jest pchany na miejsce sprzedaży przez pracownika, a następnie po zakończeniu dnia sprzedażowego wraca do bazy. Lody rzemieślnicze w punkcie mobilnym nakładane są gałkownicą do kubka jednorazowego lub wafla w zależności od woli klienta. Produkt nakładany jest zgodnie z wymogami sanepidu przez sprzedawce. W punktach mobilnych nie prowadzona jest sprzedaż boxów czy posypek. Sprzedaż jest wykonywana tylko na wynos.

Jaką podatnik powinien zastosować stawkę VAT w przypadku:

1. Sprzedaży lodów w wafelku lub kubeczku w punkcie stacjonarnym?

2. Sprzedaży zamkniętych boxów na wynos w punkcie stacjonarnym?

3. Sprzedaży lodów w wafelku lub kubeczku w punkcie mobilnym?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX