Jakiej stawce VAT podlega sprzedaż gotowych dań restauracjom i sprzedaż tych samych produktów przez restauracje?
Pytania i odpowiedzi
Status: Aktualne
Odpowiedzi udzielono: 7 lutego 2024 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie
PYTANIE
Podatnik (zarejestrowany czynny podatnik VAT) zajmuje się produkcją dań gotowych: sałatek warzywnych/z dodatkiem mięsa/ryby (bez owoców morza) oraz deserów na bazie jogurtu/śmietany/twarogu - z minimalną zawartością cukru lub bez cukru. Produkty są sprzedawane do zewnętrznej sieci restauracji/kawiarni.
Czy sprzedaż takich produktów może być opodatkowana stawką VAT 5% (0%)?
Produkty są również w małych punktach gastronomicznych, bezpośrednio dla klientów indywidualnych (na wynos i na miejscu).
Czy w tej sytuacji właściwa będzie stawka 8% VAT?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX