Jakiej stawce VAT podlega sprzedaż gotowych dań restauracjom i sprzedaż tych samych produktów przez restauracje?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Kica Jolanta
Odpowiedzi udzielono: 7 lutego 2024 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Podatnik (zarejestrowany czynny podatnik VAT) zajmuje się produkcją dań gotowych: sałatek warzywnych/z dodatkiem mięsa/ryby (bez owoców morza) oraz deserów na bazie jogurtu/śmietany/twarogu - z minimalną zawartością cukru lub bez cukru. Produkty są sprzedawane do zewnętrznej sieci restauracji/kawiarni.

Czy sprzedaż takich produktów może być opodatkowana stawką VAT 5% (0%)?

Produkty są również w małych punktach gastronomicznych, bezpośrednio dla klientów indywidualnych (na wynos i na miejscu).

Czy w tej sytuacji właściwa będzie stawka 8% VAT?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX