Jakie wymogi powinno spełniać pomieszczenie przeznaczone do spożywania posiłków własnych pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Kościukiewicz Kazimierz
Odpowiedzi udzielono: 28 maja 2010 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Na hali produkcyjnej są wyodrębnione obszary odpoczynku dla pracowników; wyposażenie: stoliki, krzesła, dystrybutor wody pitnej, czajnik do herbaty i kawy, indywidualne zamykane szafki podręczne. Obszar ten, zlokalizowany jest w bezpośrednim sąsiedztwie linii maszynowych (ok 2-5 m). Obszar nie jest wydzielony ścianami. Pracownicy korzystają z tych obszarów tylko podczas trzech przerw produkcyjnych: 7 minutowej (8.00-8.07); 20 minutowej (9.30-9.50, przerwa obiadowa; obiady wydawane są w stołówkach poza halą produkcyjną) i 8 minutowej (12.00-12.08). Pracodawca chciałby umożliwić pracownikom spożywanie "prostych" posiłków i napoi w tych obszarach (kanapki własne, napoje w butelkach zamykane, herbata, kawa, paluszki itp.).

Jakie konkretne wymogi prawne musiałby spełniać ww. obszary?

Czy jest konieczne trwała izolacja od obszaru produkcyjnego (np. pomieszczenie z przeszkloną ścianą, sufit), wentylacja, doprowadzenie wody do mycia rąk (nie stosujemy naczyń prywatnych, używane są jedynie jednorazowe plastikowe kubki), minimalne gabaryty (max. grupa pracowników to 30 osób)?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX