Jakie wymagania z zakresu gospodarki wodno- ściekowej powinien spełniać obiekt hotelowo- restauracyjny?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 31 grudnia 2017 r.
Autor odpowiedzi: Jerzy Janusz
Odpowiedzi udzielono: 30 maja 2011 r.

PYTANIE

Obiekt hotelowo-restauracyjny (nocleg dla ok. 40 osób, wesela dla ok. 150 osób, basen, spa) zlokalizowany przy drodze krajowej odprowadza ścieki z basenu, ścieki bytowe i wody opadowe z terenów utwardzonych (m.in. parking) do rowów melioracyjnych będących własnością właściciela obiektu nie posiadając żadnych pozwoleń wodnoprawnych. Nie ma możliwości odprowadzania ścieków do kanalizacji, ponieważ obiekt jest zlokalizowany daleko od miasta i na tym terenie brak kanalizacji gminnej/miejskiej. Ponadto niedaleko od obiektu znajduje się jezioro objęte Naturą 2000.

Co powinien zrobić właściciel obiektu, aby prowadzić działalność zgodnie z obowiązującymi przepisami?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX