Jakie stężenie składników w mieszaninie powinien uwzględnić producent, aby zapewnić właściwą klasyfikację produktu?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Ćwiek Piotr
Odpowiedzi udzielono: 9 maja 2024 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Producent dokonuje klasyfikacji produktów zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej 2020/878 na podstawie rzeczywistych stężeń surowców w mieszaninie. Przykładowo zawartość procentowa ksylenu (który zaklasyfikowany jest min. jako STOT SE3 H335) w mieszaninie wynosi 16%. Zachowując tajemnicę handlową w karcie charakterystyki wpisujemy zakres 10-25%. Stężenie graniczne dla STOT SE H335 wynosi 20%. W naszym SDS nie pojawia się zwrot H335 ponieważ surowca jest tylko 16%. Instytucja kontrolująca zakwestionowała klasyfikacje produktu, tłumacząc iż powinniśmy przyjąć ostrzejszą klasyfikację mieszaniny sugerując się zakresem. Czy nasza klasyfikacja jest poprawna?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX