Jakie działania powinien podjąć zarządca, a jakie sanepid, aby zobowiązać właściciela lokalu gastronomicznego do zamykania drzwi do lokalu?
PYTANIE
Zarządzamy dużą wspólnotą mieszkaniową. W budynku na parterze zlokalizowane są lokale usługowe. W jednym z lokali prowadzona jest działalność gospodarcza (lokal gastronomiczny z kebab). Mieszkańcy z pierwszego wielokrotnie zwracali uwagę właścicielowi lokalu, aby zamykał drzwi do lokalu. Ich wnioski nie są spełnione, co jest udokumentowane na dokumentacjach fotograficznych. Z lokalu wydobywa się zapach jedzenia oraz oleju, który przeszkadza mieszkańcom lokali z wyższych kondygnacji. Sanepid po zgłoszeniu telefonicznym jednego z właścicieli lokali nie podjął żadnych działań.
Jakie działania powinien podjąć zarządca, a jakie sanepid, aby zobowiązać właściciela lokalu gastronomicznego do zamykania drzwi do lokalu?
Jakie są sankcje za tego typu zachowania?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX