Jakie działania należy podjąć, aby ograniczyć wartość stężenia pyłów spożywczych szkodliwych dla pacowników?
Pytania i odpowiedzi
Status: Aktualne
Odpowiedzi udzielono: 27 listopada 2011 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie
PYTANIE
W zakładzie pracy stwierdzono przekroczenie NDS na poziomie 1,65 (pyły spożywcze). Wszystkie techniczne środki (np. wyciągi miejscowe i ogólne) zostały zastosowane, a jedynym możliwym sposobem redukcji narażenia pozostaje wymiana urządzeń technologicznych, co wiąże się z ogromnymi nakładami finansowymi, na które pracodawcy nie stać. Ponieważ istnieją maseczki przeciwpyłowe, certyfikowane do pracy przy zapylenia nawet 8-krotnie przekraczającym NDS, firma zakupiła i nakazała pracownikom pracę w tych maseczkach. Inspekcja Sanitarna domaga się jednak zmniejszenia zapylenia poniżej 1 NDS, co w obecnych warunkach jest niemożliwe.
Czy jest jakieś rozsądne rozwiązanie tego problemu?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX