Jaką stawkę VAT powinna zastosować restauracja serwująca lemoniady oraz świeżo wyciskane soki?
PYTANIE
Spółka cywilna będąca restauracją jest VAT-owcem. W swojej ofercie mają różnego rodzaju lemoniady oraz soki własnej roboty (świeżo wyciskane).
Jaką stawkę VAT powinni zastosować do poszczególnych napoi/deserów wymienionych oraz opisanych poniżej:
- lemoniady owocowe w głównej mierze składające się z wody (jest ona sporządzana głównie z wody z dodatkami całych sezonowych owoców oraz stoi w restauracji na ladzie w dużych szklanych pojemnikach/słojach z dozownikami do nalewania),
- lemoniada owocowa ze zmiksowanych owoców (jest ona również sporządzana na bazie wody, jednak owoce w niej znajdujące się są zmiksowane)?
W związku z czym w efekcie uzyskujemy nie samą wodę do picia ze smakiem owoców, ale również miąższ, - soki owocowe świeżo wyciskane - desery lodowe/shaki lodowe, których głównymi składnikami jest przede wszystkim mleko oraz lody, z dodatkowymi dodatkami jak np. pączki, ciasteczka itp.
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX