Jaką stawkę VAT należy zastosować do kanapki, która jest sprzedawana klientom bez możliwości konsumpcji na terenie sklepu? - OpenLEX

Jaką stawkę VAT należy zastosować do kanapki, która jest sprzedawana klientom bez możliwości konsumpcji na terenie sklepu?

Pytania i odpowiedzi
Status: Aktualne
Autor odpowiedzi: Andrzejowicz Marcin
Odpowiedzi udzielono: 26 kwietnia 2021 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Jesteśmy firmą prowadzącą działalność handlową, gastronomiczną i produkcyjną. W zakładzie gastronomicznym produkujemy kanapki na bazie bułki z własnego wypieku z szynką, majonezem, sałatą itp. Kanapka dostarczana jest do własnych sklepów w opakowaniu jednorazowym, ometkowana i zamknięta. W sklepie kanapka jest sprzedawana klientom bez możliwości konsumpcji na terenie sklepu w niezmienionej formie, tak jak były dostarczane do sklepu.

Czy prawidłowe jest uznanie sprzedaży kanapki za dostawę towaru i zastosowanie w sklepie stawki VAT 5%?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX