Jaką stawkę ryczałtu powinien zastosować sklep garmażeryjny w poniższym przypadku?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Brzostowska Monika
Odpowiedzi udzielono: 4 października 2022 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Klient planuje otworzyć sklep z własnymi wyrobami garmażeryjnymi. Będzie wytwarzać je z produktów nieprzetworzonych, następnie pakować, i sprzedawać jako gotowy produkt. Część wyrobów będzie sprzedawana bezpośrednio na wagę. W PKD ma zarówno 47.22.z sprzedaż detaliczna mięsa i wyrobów z mięsa prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach, jak i 10.12.Z 10.13.z, 10.85.Z.

Czy w związku z tym firma ma prawo do skorzystania w 3% ryczałtu, na całość sprzedawanych i przygotowanych przez siebie towarów, czy w związku z przygotowywaniem produktów garmażeryjnych będzie musiał zastosować stawkę 5,5%?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX