Jaką stawkę podatku VAT należy stosować od 1 lutego 2022 r. do dań i posiłków gotowych sprzedawanych w restauracjach i barach do spożycia na miejscu lub na wynos?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Krywan Tomasz
Odpowiedzi udzielono: 4 lutego 2022 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Jaką stawkę podatku VAT należy stosować od 1 lutego 2022 r. do dań i posiłków gotowych sprzedawanych w restauracjach i barach do spożycia na miejscu lub na wynos? Czy możliwe jest obniżenie stawki do 0%. Czy w świetle orzeczenia Trybunału Sprawiedliwości UE z 22 kwietnia 2021 r. w sprawie C-703/19 jest szansa na zastosowanie w branży gastronomicznej stawki 0%? 1. Podmiot gastronomiczny przygotowuje na wynos gotowe dania do spożycia lub dostarcza te dania do klienta. 2. Podmiot gastronomiczny przygotowuje i podaje dania do spożycia na miejscu.

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX