Jaką stawką VAT opodatkować sprzedaż jedzenia na miejscu, na wynos oraz z dowozem?
Pytania i odpowiedzi
Status: Nieaktualne, stan prawny na: 31 października 2019 r.
Odpowiedzi udzielono: 26 lipca 2016 r.
PYTANIE
Prowadzę restaurację oraz pizzerię, sprzedaję jedzenie na miejscu, na wynos oraz z dowozem.
Jaką stawkę VAT powinnam zastosować w podanych sytuacjach:
- klient zamawia posiłek, kelner obsługuje i podaje jedzenie do stolika świeżo przygotowane danie;
- klient zamawia posiłek na wynos przy kasie i tam też otrzymuje danie (np. obiad, pizze, zapiekankę) zapakowane w kartonik, plastikowy pojemnik, po otrzymaniu posiłku opuszcza lokal;
- klient zamawia telefonicznie, a my dowozimy zapakowane danie na podany adres?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX