Jaką stawką VAT należałoby opodatkować ryby złowione przez kupujących w łowisku i nabyte jako surowe a jaką ryby nabyte jako usmażone?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 24 marca 2020 r.
Autor odpowiedzi: Zaniewicz Edyta
Odpowiedzi udzielono: 17 października 2014 r.

PYTANIE

Podatnik prowadzi działalność rolniczą polegającą na hodowli pstrągów. W najbliższej przyszłości planuje otworzyć smażalnię ryb wraz z łowiskiem. Jego działalność polegałaby na umożliwieniu osobistego złowienia pstrąga z łowiska i jego kupna, lub usmażenia i spożycia na miejscu. Ryby znajdujące się w łowisku pochodziłyby z własnej hodowli (dzisiaj działalność rolnicza). Ponadto smażalnia oferowałaby także inne ryby, zakupione jako świeże lub mrożone z zakładów rybnych lub hurtowni.

Jaką stawką VAT należałoby opodatkować ryby złowione przez kupujących i nabyte jako surowe a jaką ryby nabyte jako usmażone?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX