Jaką stawką ryczałtu należy opodatkować usługi szefa kuchni świadczone na rzecz restauracji?
PYTANIE
Podatnik prowadzi działalność (zw. z VAT) i rozlicza się na podstawie ryczałtu (PKD 56.10.A). Podpisał umowę o świadczenie usług w ramach której, zobowiązany jest do: opracowania struktury organizacyjnej kuchni, opracowania menu bazowego oraz sezonowego, dbanie o przestrzeganie zasad higieny i bhp, prowadzenie gospodarki magazynowej oraz comiesięczne inwentaryzacje, tworzenie i stałe uzupełnienie listy dostawców oraz produkcja dań na potrzeby bieżącej działalności restauracji i punktów gastronomicznych na obiekcie, produkcja dań na potrzeby wydarzeń specjalnych tj wesela, imprezy okolicznościowe i inne.
Czy wykonanie ww. czynności w ramach umowy o świadczenie usług nie pozbawi podatnika ryczałtu? Jaką stawką podatnik powinien opodatkować czynności w ramach tej umowy, stawką 3% czy 8,5%?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX