Jaką stawką ryczałtu należy opodatkować usługi gastronomiczne oraz cateringowe opisane w pytaniu?
PYTANIE
Jaką stawką ryczałtu należy opodatkować usługi gastronomiczne oraz cateringowe?
Podatnik prowadzi restauracje. Podatek dochodowy rozlicza na zasadach ryczałtu. Świadczy usługi związane z:
- przygotowaniem i podawaniem posiłków w restauracji (PKWiU 56.10.11.0),
- przygotowaniem i dostarczeniem żywności do gospodarstw domowych (PKWiU 56.21.11.0),
- przygotowaniem i dostarczeniem żywności dla pozostałych odbiorców zewnętrznych (catering) (PKWiU 56.21.19.0).
Posiłki przygotowywane są we własnym lokalu, spożywane przez klienta na miejscu w restauracji lub serwowane na wynos (klient odbiera posiłek osobiście) albo dostarczane do domu klienta. Świadczone są również usługi cateringowe dla firm - przygotowanie posiłku we własnym lokalu i dostarczenie go do siedziby klienta.
Jaką stawką ryczałtu opodatkować wyżej wymienione usługi?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX