Jaka będzie stawka VAT dla kruchych babeczek w stanie prawnym od 1 lipca 2020 r.?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 31 grudnia 2020 r.
Autor odpowiedzi: Andrzejowicz Marcin
Odpowiedzi udzielono: 25 marca 2020 r.

PYTANIE

Mam pytanie dotyczące właściwej stawki VAT dla kruchych babeczek w stanie prawnym od 1 kwietnia 2020 r. Jest to wyrób piekarniczy, w którego skład wchodzi mąka pszenna, margaryna, smalec, tłuszcze roślinne, emulgatory, sól, substancje konserwujące, regulatory kwasowości, aromat, barwniki, kakao (6%), substancje wzmacniające, cukier, jaja, żółtka jaj, aromaty (wanilinowy, rumowy) i przyprawy. Wymienione składniki są ze sobą mieszane i następnie pieczone. Produkt jest gotowy do spożycia bez dalszej obróbki, a okres przydatności do spożycia wynosi 12 miesięcy od daty produkcji. Babeczki mają formę korpusów, które finalny odbiorca może napełnić wybranymi dodatkami lub spożyć bez dodatków. Produkt jest sprzedawany w opakowaniach o różnej masie netto.

Czy prawidłowe jest zakwalifikowanie wspomnianego towaru w Dziale 19 Nomenklatury scalonej do kodu CN 1905 (dokładniej 1905 90 70) i zastosowanie stawki 5% VAT od 1 kwietnia 2020 r.?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX