Jaka będzie stawka VAT dla bezy białej i kolorowej w stanie prawnym od 1 lipca 2020 r.?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 31 grudnia 2020 r.
Autor odpowiedzi: Andrzejowicz Marcin
Odpowiedzi udzielono: 25 marca 2020 r.

PYTANIE

Mam pytanie dotyczące właściwej stawki VAT dla bezy białej i kolorowej w stanie prawnym od 1 kwietnia 2020 r. Jest to wyrób piekarniczy, w którego skład wchodzi cukier, albumina z białka kurzego w proszku, woda, skrobia ziemniaczana, ocet oraz barwniki. Wymienione składniki są ze sobą mieszane i następnie pieczone. Produkt jest gotowy do spożycia bez dalszej obróbki, a okres przydatności do spożycia wynosi 12 miesięcy od daty produkcji. Produkt jest sprzedawany w opakowaniach o różnej masie netto.

Czy prawidłowe jest zakwalifikowanie wspomnianego towaru w Dziale 19 Nomenklatury scalonej do kodu CN 1905 (dokładniej 1905 90 70) i zastosowanie stawki 5% VAT od 1 kwietnia 2020 r.?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX