Jak, zgodnie z przepisami bhp, zorganizować pracę na hali produkcyjnej w temperaturze około 10 stopni Celsjusza?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Łyjak Grzegorz
Odpowiedzi udzielono: 5 lutego 2019 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

W hali produkcyjnej (wewnątrz budynku), ze względu na proces produkcyjny jakim jest obróbka świeżej ryby, temperatura często (ale nie na stałe) obniżana jest do około 11 - 10 stopni Celsjusza poprzez nawiewy klimatyzacji umieszczone przy suficie. Pracodawca wyposażył pracowników w dodatkowe środki ochrony indywidualnej w postaci grubych ocieplanych spodni, kurtek i bezrękawników jaki golfów i ocieplanych wkładek ocieplanych do kaloszy. Na przerwie w pomieszczeniach socjalnych (kantyna) pracownicy spożywają ciepłe posiłki własne, maja dostęp do ciepłej herbaty itp.

Czy to wystarczy?

Problemem jest również odczucie chłodnego powietrza przez pracowników, płynącego z wentylatorów umiejscowionych pod sufitem bezpośrednio na stanowiska pracy.

Czy te dwa problemy są uregulowane przepisami prawnymi?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX