Jak, zgodnie z przepisami bhp, zorganizować pracę na hali produkcyjnej w temperaturze około 10 stopni Celsjusza?
PYTANIE
W hali produkcyjnej (wewnątrz budynku), ze względu na proces produkcyjny jakim jest obróbka świeżej ryby, temperatura często (ale nie na stałe) obniżana jest do około 11 - 10 stopni Celsjusza poprzez nawiewy klimatyzacji umieszczone przy suficie. Pracodawca wyposażył pracowników w dodatkowe środki ochrony indywidualnej w postaci grubych ocieplanych spodni, kurtek i bezrękawników jaki golfów i ocieplanych wkładek ocieplanych do kaloszy. Na przerwie w pomieszczeniach socjalnych (kantyna) pracownicy spożywają ciepłe posiłki własne, maja dostęp do ciepłej herbaty itp.
Czy to wystarczy?
Problemem jest również odczucie chłodnego powietrza przez pracowników, płynącego z wentylatorów umiejscowionych pod sufitem bezpośrednio na stanowiska pracy.
Czy te dwa problemy są uregulowane przepisami prawnymi?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX