Jak zdefiniować agroturyzm w budynku mieszkalnym jednorodzinnym, w zabudowie zagrodowej?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Słomka Kinga
Odpowiedzi udzielono: 10 grudnia 2020 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Jak zdefiniować agroturyzm w budynku mieszkalnym jednorodzinnym, w zabudowie zagrodowej?

Jakie pomieszczenia oprócz 5 pokoi mogą zostać w tym budynku zaprojektowane?

Czy np. profesjonalne zaplecze kuchenne, gdzie oprócz przygotowywania posiłków dla gości turystycznych będzie prowadzona produkcja wyrobów lokalnych rolnika?

Czy też duża przestrzeń magazynowa tych produktów oraz sala ekspozycyjna, w której będą pokazywane procesy wytwórcze i degustacja również będą zgodne z definicją agroturystyki prowadzonej w ramach zabudowy zagrodowej?

Dodatkowo inwestor (rolnik) chciałby wybudować wielkopowierzchniowy budynek mieszkalny jednorodzinny, w którym oprócz tych 5 pokoi dla gości, sali konsumpcyjnej i magazynowej miałoby znajdować się dodatkowo kilkanaście pokoi mieszkalnych wraz z łazienkami dla członków rodziny (zgodnie z opisem rodzina wielopokoleniowa.

Czy organ AB powinien nakazać doprowadzenie do zgodności z wydaną decyzją o warunkach zabudowy, ponieważ patrząc na projekt wskazuje, że będzie to budynek hotelu czy zakwaterowania turystycznego?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX