Jak zakwalifikować zakład produkujący sery topione oraz twarogowe?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Gall Marek
Odpowiedzi udzielono: 21 grudnia 2020 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Zakład prowadzi produkcję serów topionych oraz twarogowych. Oprócz mleka do produkcji jako surowce zakupuje również śmietanę, masło, kazeinę, sery twarde, serwatkę itd. Część produktów powstaje bez zastosowania mleka surowego.

Czy zakład powinien zostać zakwalifikowany do instalacji IPPC jako instalacja: 1) do obróbki i przetwórstwa mleka o zdolności przyjmowania obliczonej jako wartość średnia w stosunku do produkcji rocznej, ponad 200 ton mleka na dobę; i 2) do obróbki i przetwórstwa, poza wyłącznym pakowaniem, produktów spożywczych lub paszy z przetworzonych lub nieprzetworzonych surowców pochodzenia zwierzęcego innych niż wyłącznie mleko o zdolności produkcyjnej ponad 75 ton wyrobów gotowych na dobę?

Czy wyłącznie z w/w pkt 1?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX