Jak zaksięgować zakupione artykuły żywnościowe w spółce zajmującej się gastronomią?
Pytania i odpowiedzi
Status: Aktualne
Odpowiedzi udzielono: 19 stycznia 2011 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie
PYTANIE
Jesteśmy spółką z o.o., prowadzimy małą gastronomię (restauracja i bar). Jesteśmy podatnikami VAT, obrót rejestrujemy przy pomocy kasy fiskalnej.
Prowadzimy ewidencję na kontach zespołów 4 i 5.
Nie posiadamy programu magazynowego. Ewidencję zakupu artykułów żywnościowych, napojów, itp. prowadzimy na kontach zespołu 3 z podziałem na grupy. Na koniec każdego miesiąca sporządzamy spis produktów znajdujących się w magazynie celem ustalenia jego wartości i kontroli wydanych produktów.
Jak zaksięgować zakupione artykuły żywnościowe w spółce zajmującej się gastronomią? Jak ustalić koszt zużytych materiałów? Jaką metodę najlepiej zastosować?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX