Jak zaksięgować zakupione artykuły żywnościowe w spółce zajmującej się gastronomią?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Mikulska Dorota
Odpowiedzi udzielono: 19 stycznia 2011 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Jesteśmy spółką z o.o., prowadzimy małą gastronomię (restauracja i bar). Jesteśmy podatnikami VAT, obrót rejestrujemy przy pomocy kasy fiskalnej.

Prowadzimy ewidencję na kontach zespołów 4 i 5.

Nie posiadamy programu magazynowego. Ewidencję zakupu artykułów żywnościowych, napojów, itp. prowadzimy na kontach zespołu 3 z podziałem na grupy. Na koniec każdego miesiąca sporządzamy spis produktów znajdujących się w magazynie celem ustalenia jego wartości i kontroli wydanych produktów.

Jak zaksięgować zakupione artykuły żywnościowe w spółce zajmującej się gastronomią? Jak ustalić koszt zużytych materiałów? Jaką metodę najlepiej zastosować?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX