Jak wyliczyć koszt własny sprzedawanych towarów i wyrobów w sklepach firmowych oraz jak wycenić remanent?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Kiedyk Małgorzata
Odpowiedzi udzielono: 28 grudnia 2012 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Prowadzimy masarnię i kilka sklepów firmowych. W sklepach firmowych sprzedajemy również wyroby mięsne, które zakupujemy od dostawców. My natomiast nasze wyroby sprzedajemy innym odbiorcom. Od 1 stycznia 2013 r. zobowiązani jesteśmy do prowadzenia ksiąg rachunkowych (obecnie podatkowa księga przychodów i rozchodów). Chcielibyśmy prowadzić ewidencję kosztów tylko w zespole 4 i sporządzać rachunek wyników metodą porównawczą.

Jak wyliczyć koszt własny sprzedawanych towarów i wyrobów w sklepach firmowych oraz jak wycenić remanent, który możemy w sklepach wycenić w cenach sprzedaży brutto, a jak wycenić wyroby gotowe i roboty w toku w masarni?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX