Jak wyliczyć koszt własny sprzedawanych towarów i wyrobów w sklepach firmowych oraz jak wycenić remanent?
Pytania i odpowiedzi
Status: Aktualne
Odpowiedzi udzielono: 28 grudnia 2012 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie
PYTANIE
Prowadzimy masarnię i kilka sklepów firmowych. W sklepach firmowych sprzedajemy również wyroby mięsne, które zakupujemy od dostawców. My natomiast nasze wyroby sprzedajemy innym odbiorcom. Od 1 stycznia 2013 r. zobowiązani jesteśmy do prowadzenia ksiąg rachunkowych (obecnie podatkowa księga przychodów i rozchodów). Chcielibyśmy prowadzić ewidencję kosztów tylko w zespole 4 i sporządzać rachunek wyników metodą porównawczą.
Jak wyliczyć koszt własny sprzedawanych towarów i wyrobów w sklepach firmowych oraz jak wycenić remanent, który możemy w sklepach wycenić w cenach sprzedaży brutto, a jak wycenić wyroby gotowe i roboty w toku w masarni?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX