Jak ustalić prawidłową stawkę ryczałtu dla usług cateringowych?
PYTANIE
Osoba fizyczna prowadzi działalność gastronomiczną, polegającą na przygotowywaniu posiłków, które dostarcza klientom do domów, a także posiada umowę o współpracy i wykonuje gotowe dania dla firmy cateringowej. Jaką stawką ryczałtu powinien opodatkować każdą z wykonywanych usług?
Odpowiedź Pana Krywana z 21.04.2017 r.: ,,Uważam, że przychody z tytułu wymienionych w pytaniu rodzajów działalności opodatkowane są, co do zasady, według stawki ryczałtu 3% (dotyczy to również usług cateringowych oraz usług polegających na sporządzaniu posiłków w domu klienta z jego produktów). Wyjątkowo według stawki 8,5% opodatkowane są przychody z tytułu ewentualnej sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%". Odpowiedź Pani Kicy z 24.05.2019 r.: "Moim zdaniem, usługi przygotowania posiłków dla firmy cateringowej powinny być opodatkowane 8,5% ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych."
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX