Jak ustalić moment przychodu dla pracownika w przypadku dofinansowania do jego posiłków?
PYTANIE
Mam pytanie w zakresie ustalenia momentu przychodu dla pracownika w przypadku dofinansowania do jego posiłków.
Sytuacja jest następująca:
1. pracodawca ma kuchnię, którą operuje dostawca usług,
2. przygotowywane są tam posiłki przez dostawcę usług,
3. kuchnia prowadzi sprzedaż posiłków,
4. posiłki są dla pracowników w niższej cenie, gdyż pracodawca dofinansowuje posiłki,
5. naliczanie płac jest do końca danego miesiąca - nie ma więc możliwości kosztów z uzyskanych przychodów z tytułu udzielonego rabatu do posiłku za cały miesiąc podłączyć pod dany dany miesiąc,
6. nie możemy opracować systemu, w którym będziemy znali wartość posiłków do końca miesiąca, ponieważ nie ma możliwości ustalenia, żeby przysłowiowy Kowalski z początkiem miesiąca wiedział, ile i za ile posiłków zje do końca miesiąca.
Czy dofinansowanie rozliczane powinno być za dany miesiąc, w danym miesiącu (styczeń, luty, marzec) i czy pracodawca ewentualnie powinien rozważyć wyrównanie (korekty) wynagrodzeń za poprzedni miesiąc?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX