Jak rozliczyć świadczenia w formie bezpłatnego wyżywienia przekazywane zleceniobiorcom?
PYTANIE
W firmie mamy zleceniobiorców. Oprócz wynagrodzenia za pracę na liście płac wykazujemy przychód dotyczący otrzymywanych przez zleceniobiorców posiłków. Posiłki są zapewniane i dostarczane przez zleceniodawcę dobrowolnie, nie wynikają z przepisów BHP. Do kwoty 190 zł przychód z tytułu posiłków jest opodatkowany, a powyżej 190 zł jest opodatkowany i oskładkowany.
1) Czy prawidłowo postępujemy w przypadku opodatkowywania i oskładkowania przychodu z tytułu otrzymywanych przez zleceniobiorców posiłków?
2) Czy na liście płac koszty uzyskania przychodu liczymy od całości (po odjęciu składek na ubezpieczenie społeczne zleceniobiorcy), czyli od wynagrodzenia za pracę i przychodu dotyczącego wspomnianych wcześniej posiłków? Przykładowo: wynagrodzenie za pracę = 1000 zł. brutto, posiłek = 190 żł. brutto, posiłek pow. kwoty 190 = 30 zł. brutto, kwoty składek (1000 + 30) *13,71% =141,21; koszty uzyskania przychodu ((1000+190+30) - 141,21 ) *20% =215,76.
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX