Jak rozliczyć na gruncie VAT odsprzedaż kompleksowej usługi hotelowo-gastronomicznej, którą nabyliśmy na zlecenie klienta?
Pytania i odpowiedzi
Status: Nieaktualne, stan prawny na: 31 grudnia 2015 r.
Odpowiedzi udzielono: 17 września 2015 r.
PYTANIE
Podatnik prowadzący podatkową księgę przychodów i rozchodów pośredniczy w rezerwacji usług hotelowych. Sam kupuje w hotelu usługi hotelowe i gastronomiczne, zgodnie z otrzymanym od klienta zamówieniem, otrzymuje fakturę VAT, a następnie kompleksowo odsprzedaje usługę hotelową wraz usługą gastronomiczną i wystawia fakturę VAT z tytułu sprzedaży usług rezerwacji (z dodatkowym narzutem). Sprzedaż opodatkowuje 23% VAT. Nie odlicza VAT z faktury zakupowej hotelowo-gastronomicznej.
Czy postępuję prawidłowo?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX